Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier kräver disciplin

/

Svenska studenter klarar sig sämre idag än för fem år sedan. Då tog 83 procent alla sina poäng. I dag har siffran sjunkit till 79 procent. På Högskoleverket misstänker man att utbyggnaden av distansutbildningar under perioden är anledningen till försämringen.

Annons

- Distansutbildningarna har ökat ganska ordentligt, i den takten har prestationsgraden sjunkit, säger Lena Eriksson på Högskolverket, som tagit fram siffrorna.

Sämst är genomförandet för de som läser helt via nätet. De distansare som läser utbildningar där klassen träffas en gång i månaden klarar sig bättre. Mittuniversitetet har undersökt vad studenterna anger som orsak till att de hoppat av eller inte klarat sina studier. För en del är det så enkelt att deras uppkoppling inte fungerat, eller att de inte tagit sig in på skolans nät. Man säger också ofta att det är familjskäl, men oftast handlar det om tidsbrist. Man har inte planerat att läsa så mycket. Läser du halvtid måste du boka in 20 timmar i veckan. Det är väldigt mycket om man har jobb och familj.

- Man måste ha både vilja och disciplin, säger Ankie Skoglund som läser en distansutbildning på Högskolan i Gävle.

Hon har precis inlett den femte terminen av sju på socionomprogrammet som sträcker sig över tre och ett halvt år.

- Det bästa med distansstudier är att du kan välja själv hur du vill lägga upp dina studier, säger hon. Om du vill plugga på dagen eller kvällen och framförallt slipper man resorna.

Hon pluggar i en studiegrupp tillsammans med tre andra och de brukar träffas vid Högskoleenheten på Heden i Bollnäs. Ungefär en gång i veckan åker de ner till Gävle för ett pass på högskolan. Ankie trivs med sina distansstudier, men hon förstår att det kan bli för mycket för somliga. Formen lägger mer ansvar på individen och det gäller att ha både vilja och disciplin.

- Om man läser 100 procent så gäller det att man förstår att det är ett heltidsjobb att plugga. Det är många som fortsätter att jobba och då förstår jag att det kan bli tufft.

Men själv har hon inga tankar på att hoppa av.

- Nej, då skulle all tid man har lagt ner på det här vara förgäves, säger Ankie Skoglund. Och när man har hållit på så här länge blir pluggandet nästan en livsstil, en stil jag trivs med.

Mer läsning

Annons