Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort behov av ljudisolerade klassrum

Ljudisolerade klassrum bidrar till en betydligt bättre arbetsmiljö. Det upplever lärare och elever på skolor runt om i Bollnäs och Ovanåker.

Annons

Doktorand om buller: Därför presterar eleverna längst bak i klassen sämre

– I de klassrum som fått ljudisolering är lärarna helt fascinerade. De upplever en betydligt bättre mijö, berättar David Persson, fastighetsstrateg på Ovanåkers kommun.

I Ovanåker avsätter kommunen drygt 200 000 kronor per år i ljudisolerande material till skolorna. Ofta handlar det om akustikplattor i taket som absorberar störande ljud. Det här började man med för några år sedan, efter att flera lärare klagat på dålig arbetsro.

Men behovet är större än vad kommunens budget medger.

– Många tycker att det går för sakta, men vi försöker att göra en prioritering i var det verkligen behövs när vi göra våra skyddsronder. Målet är ju att alla klassrum ska ha det här i framtiden, säger David Persson.

Edsbyn: Ljudisolering skapar studiero på Rotebergsskolan

Ljusdal: Musikrummet vägg i vägg med klassrummet

I Bollnäs jobbar kommunen ungefär likadant. Här öronmärks cirka 500 000 kronor om året till ljudisolerande material.

– I samband med ombyggnation av en skola sätter vi alltid in ljudisolering. Annars vidtar vi åtgärder när det uppstår ett behov. På Arbråskolan har vi nyligen ordnat med akustikplattor i korridoren, eftersom bullernivåerna var för höga, säger Per-Erik Karlsson, fastighetsansvarig på Bollnäs kommun.

Ambitionen är, liksom i Ovanåker, att alla skolor ska ha ljudisolering i framtiden.

– Det är en enorm skillnad på arbetsmiljön i ett ljudisolerat klassrum och ett klassrum som inte är det, säger Per-Erik Karlsson.

Söderhamn: Bra miljö med bullerdämpning

Hudiksvall: Fler högtalare är en vinnande modell

Mer läsning

Annons