Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största ön i Bergviken avverkas

/
  • En stor del av Storön ska nu avverkas och en del jobb är redan på gång. Huvudavverkningen kommer dock att ske i september.

En större avverkning på Storön, Bergvikens största ö, ska göras i höst. Projektet är så omfattande att Holmen Skog AB hyrt in en färja från Vägverket för att klara transporterna.
- Timmerbilarna kommer att transporteras ut till ön för lastning, säger Jörgen Högman, virkesinköpare hos Holmen.

Annons

Storön ligger nära Svedja i Segersta och är ungefär 155 hektar stor. Under många generationer har det bedrivits skogsbruk på ön, som också haft en del åkermark.

Förr underlättades skogsbruket av flottningen. Avverkat timmer kördes då direkt ut på isen vintertid och kunde flottas vidare nedströms när våren kom. Flottningen upphörde 1967.

- I dag är problemen större. Nu är vi hänvisade till att gå landvägen och är därigenom tvingade att hitta nya lösningar för virkestransporterna över sjön, säger Jörgen Högman.

Flera markägare äger skog på ön. I höstens projekt blir det både gallringar och en del slutavverkningar.

Jörgen Högman ser läget som närmast akut.

- En hel del av skogen har stått i 100 år och drygt det. Det handlar dessutom om mycket gran som efter 80–100 år riskerar att drabbas av torkskador. Bäst före datum är redan passerat, konstaterar han.

Olika lösningar har diskuterats för att transportera virket från ön.

Det har bland annat handlat om pontoner för pråmtransporter i det smalaste sundet närmast land. Men nu har alltså en inhyrning av en vägfärja valts. Den har tidigare utfört liknande transporter över älvar längre upp i Norrland.

Timmerbilarna kan lastas direkt på ön efter att virket körts med skotare från avverkningsplatserna.

- Transporten över vattnet kommer att bli omkring 500 meter eftersom vi inte kan gå där sundet är allra smalast, säger Jörgen Högman.

Mer läsning

Annons