Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning vid Solrosens IP

/
  • Asfaltytan vid Solrosens IP används i dag som parkeringsplats. Till sommaren ska det byggas betongpark och multiarena här.
  • Solrosens IP ska bli ett centrum för spontanidrott i Bollnäs.

Drygt fem miljoner kronor satsas på att utveckla Solrosens IP till ett spontanidrottscentrum i Bollnäs. Under de närmaste tre åren planeras byggen av bland annat cykelpark, betongpark för skateboard samt multiarena för bollsport.

Annons

Bakom storsatsningen vid Solrosen ligger en inventering av kommunens spontanidrottsplatser, ledd av fritidschef Hansa Näsman.

– Vi gjorde en genomgång av de befintliga platserna för spontanidrott i kommunen och tittade på var det skulle kunna anläggas nya, säger Hansa Näsman.

Läs också: Bollnäs Bostäder – fler platser för spontanidrott behövs

Solrosen, med sin direkta närhet till de stora bostadsområdena Gärdet och Hedhamre, sågs som en särskilt prioriterad plats:

– Det har varit en del problem med ungdomar som varit på och intill Solrosens plan när föreningar haft bokade träningar, säger Hansa Näsman, som konstaterar att det är en dubbelbottnad situation.

Läs också: Bollnäsfotbollens ordförande om problemen på Solrosen

– Många ungdomar vill vara där och det är bra, men samtidigt är det inte bra att de stör träningar och matcher. Det finns ett stort tryck på Solrosen och därför har vi valt att lägga prio där.

Läs också: Pris för integrationsarbete till Bollnäs GIF Fotboll

Först ut blir en cykelpark, placerad mellan Solrosens IP och Hobergets motionsslinga. Skissen för parken är gjord av Bollnäs cykelklubb – som även är formell projektägare för bygget – och innehåller slingor med teknikytor plus ett så kallat pumptrack-område. Cykelparken börjar anläggas redan i höst och beräknas stå klar till sommaren.

På asfaltytan invid Solrosens konstgräsplan tas sedan den nuvarande parkeringen i anspråk för en multiarena och en betongpark.

Se också: Adam Tensta domare vid skatetävling i Bollnäs

Multiarenan – en 800 kvadratmeter (40x20 meter) stor stålkonstruktion med sarger, konstgräs, målställningar, minimål och basketkorgar – är till för bollsport som fotboll, innebandy, basket och volleyboll.

Betongparken för skateboard och inlines är den enskilt största investeringen i satsningen på Solrosen. I presentationen av "Projekt Collini Plaza", som tagits fram av en arbetsgrupp från Gumpels fritidsgård och Bollnäs brädsällskap, är kostnaden för parken beräknad till 2 750 000 kronor. Om den slutgiltiga arenan blir så pass omfattande är dock inte klart, enligt Hansa Näsman, som ser hela Solrosen-projektet som en treårsplan:

– Till sommaren räknar vi med att få multiarenan på plats och kanske kan vi även börja med betongparken. Under 2017 hoppas vi att allt ska kunna bli klart, och då finns även en isyta plus boulebana med i beräkningarna. Eventuellt kan det även bli en klättervägg, sedan kan det tillkomma något mer också.

Till grund för valen av anläggningar ligger bland annat en marknadsundersökning där 300 skolelever, de flesta i högstadieålder, svarat på vad de skulle vilja ha vid Solrosen.

– Där fick vi en del ytterligare idéer utöver de vi redan hade, säger Hansa Näsman, som tillägger att det fortfarande finns utrymme att påverka Solrosens slutliga utseende:

– Det är inte helt spikat än. Vi kommer i viss mån att kunna vara flexibla under tiden som det byggs.

I teknik- service och fritidsförvaltningens budget har 1,5 miljoner kronor avsatts till projektet i år. Flyktingmottagningen står för en miljon kronor och Bollnäs Bostäder för 200 000 kronor. Dessutom har bidrag sökts från Arvsfonden och Idrottslyftet.

Enligt Hansa Näsman ligger den totala budgeten för nybyggena på drygt fem miljoner kronor, pengar som alltså fördelas under tre år.

– När det här står klart så har vi – om man även räknar med sim- och sporthallen samt Hobergets motionsslinga och utegym – ett sammanhållet område för spontanidrott av olika inriktning, som dessutom täcker alla åldrar.

Mer läsning