Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större klasser på Lust och Lära

/
  • Peter Nyman, styrelseordförande för Lust och Lära

Friskolan Lust och Lära i Bollnäs har marknadsfört sig som en högstadieskola med små klasser där lärarna har mycket tid för varje enskild elev. Men nu blir klasserna större.

Annons

Redan den här terminen utökas antalet elever i årskurs 7 från 18 till 20 per klass. Sammanlagt blir det alltså 14 fler elever på skolan under det här läsåret. Det sammanlagda elevantalet ökar från 379 till 393.

Enligt Lust och Läras styrelseordförande Peter Nyman beror det här i första hand på ett högt söktryck. Många vill läsa på skolan och föräldrar ställer sina elever i kö redan från unga år.

– Varje år är det ungefär 100 elever som inte kommer in här och många blir naturligtvis ledsna över det, säger han.

Men han medger samtidigt att det finns en ekonomisk förklaring också. I slutet av förra året fick Lust och Lära besked om att bidraget från kommunen skulle minska drastiskt.

– Vi måste ju gå ihop ekonomiskt, till skillnad från kommunens skolor. Så det här är även ett sätt att säkra framtiden, säger Peter Nyman.

I slutet av förra året kom beskedet att kommunens barn- och utbildningsnämnd minskar bidraget till Lust och Lära med drygt 4 500 kronor per elev och år. Det motiverades med att större hänsyn skulle tas till socioekonomiska faktorer när skolpengen fördelades mellan skolorna i Bollnäs. Lust och Lära har överklagat det beslutet till förvaltningsrätten, men någon dom därifrån har ännu inte kommit.

– Vi är inte mot socioekonomisk viktning på något vis men det slog hårt mot oss, säger Peter Nyman.

Den minskade skolpengen skulle ha inneburit att skolan fått drygt 1,7 miljoner kronor mindre per år om de fortsatt ha 379 elever.

Med en skolpeng som efter sänkningen ligger på ungefär 77 000 kronor per elev motsvarar 14 nya elever ett tillskott på strax över en miljon kronor.

Lust och Läras rektor Anders Ringård säger att han inte tror att de större klasserna kommer att ha någon påverkan på utbildningens kvalitet.

– När vi startade 2009 var vår målsättning studiegrupper med runt 15-16 elever. Sedan blev det 18 och nu 20. Jag vill absolut inte ha undervisning med 30 elever i varje klass som det är i vissa skolor, men 20 är inte för många för en väl fungerande grupp, säger han.

Från fackligt håll tycks man inte ha några synpunkter på att klasserna blir större.

– Personalen står bakom beslutet. Vi har full förståelse för att skolan måste säkra sin verksamhet utifrån de ekonomiska förutsättningarna, säger Malin Eidin, Lärarförbundets representant på Lust och Lära.

Mer läsning

Annons