Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor restaurang fördyrar bygge

/
  • De pågående om- och tillbyggnaderna i kulturkvarteret berör Folkets hus, biblioteket och kulturskolan.

Om restaurangen i kulturkvarteret ska ha plats för 600 sittande gäster, innebär det en stor överkapacitet under större delen av året.

Det innebär också större investeringar än beräknat – och sammanlagt fattas det då i storleksordningen 25–35 miljoner kronor för att fullfölja hela satsningen i kvarteret.

Annons

De 52 miljoner, som redan har avsatts för kulturkvarteret i Bollnäs, är "uppätna" till sommaren – och då återstår arbeten för 17 miljoner för att fullfölja projektet. Det informerade tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C) om vid kommunfullmäktiges möte i måndags.

Men i de 17 miljonerna ingår inga investeringar i restaurangdelen av kvarteret. Och där finns det stora frågetecken kring var kostnaderna hamnar, konstaterade tekniske chefen Anders Aune när politikerna i kommunstyrelsen fick en lägesrapport på skärtorsdagen:

- Det finns önskemål (från kulturförvaltningen) om kapacitet för 600 sittande gäster i restaurangen – för att kunna servera alla vid större arrangemang. (Den nya konsert- och konferenslokalen i kvarteret har 584 sittplatser.) Men för att klara det krävs ganska mycket investeringspengar.

De aktuella "restauratörerna" räknar med i genomsnitt 200 gäster per dag, enligt Anders Aune:

- Så 600 platser innebär en stor överkapacitet under större delen av året. Och frågan är hur den investeringen kan räknas hem – och vem som ska betala.

Uppskattningsvis bedömer Anders Aune att de investeringar som återstår i kvarteret hamnar i storleksordningen 25–35 miljoner kronor – om restaurangen ska dimensioneras för 600 sittande gäster.

- Det där måste nog kultur- och fritidsutskottet titta på, kommenterade kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Till tekniska nämndens nästa möte, den 12 april, hoppas Anders Aune ha mer information om restaurangplanerna och kostnadsläget. Nämnden kommer också att begära utökad budget för att klara de investeringar som återstår.

Flera politiker var kritiska mot hur projektet har hanterats – och över att inte ha fått rapporter om att pengarna inte skulle räcka till hela satsningen.

- Jag och Sjukvårdspartiet har varit emot den här satsningen från början, sade Kent Hedberg. Och det var ju sagt att det skulle tas i fristående etapper, men nu har man ju blandat huller om buller.

Men att avbryta bygget, när den pågående etappen avslutas till sommaren, var det ingen som föreslog.

- Vi måste få allt klart, så vi får intäkter, sade kommunalrådet Evy Degerman (C). Varje dag som vi inte kan ha verksamhet, förlorar vi pengar.

Mer läsning

Annons