Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro för Kilåns framtid

/
  • Hans Sjöberg från länsstyrelsen fick redogöra för varför de krävt att Kilafors Kraftverk AB ska ha tillstånd.
  • Många skrev under protestlistor för Kilåns bevarande.
  • Bollnäs kommuns limnolog Tommy Vestersund fick svara på många frågor om fiskars behov av vandring och signalkräftors förmåga att sprida sig.
  • Mjölnarkvarnen med damm är fortfarande i drift. Här mals det ännu.
  • Kilån intill Rabo i Kilafors.
  • Dammen intill gamla Lindbergs i Hallen.

Applåderna dånade och protestlistor skrevs under när Hanebo framtid bjöd in till diskussionskväll om vad som ska hända med Kilån. Nästa vecka avgörs det om kraftverkets verksamhet får fortsätta som vanligt eller inte.

Annons

Rykten har florerat och många har hört av sig till föreningen Hanebo framtid med sin oro för vad som ska hända med Kilån. Därför bjöd föreningen på onsdagskvällen in till diskussion i Kilafors biografteater. Mer än 100 personer kom för att få lyssna till parterna i frågan.

– Vi vill räta ut en massa frågetecken och gå igenom vad som har hänt, säger föreningens ordförande Irene Frank.

I panelen fanns representanter från Länsstyrelsen Gävleborg, LRF, fiskevårdsföreningen och fiskerättsägarna, samt Bollnäs kommuns limnolog och en jurist som är specialiserad på vattenkraft. Moderator var den tidigare kommunpolitikern Ingvar Persson, som är ordförande i Sveriges vattenkraftkommuner.

Bakgrunden är att länsstyrelsen har förelagt Kilafors Kraftverk AB om att de måste söka tillstånd för sin anläggning i Kilån, intill Kilafors herrgård. Precis som många äldre kraftverk i Sverige saknar de tillstånd och hänvisar till urminnes hävd. Det äldsta kraftverket på platsen togs i bruk på 1880-talet.

Läs också: Kilåns kraftverk hotas

Kilafors Kraftverk AB har överklagat föreläggandet och den 15 september ska Mark- och miljödomstolen i Östersund avgöra om länsstyrelsens krav på tillstånd ska gälla eller inte.

Många är oroliga för att Kilafors Kraftverk AB antingen inte ska ansöka om tillstånd, eller söka och få avslag och att kraftverket då ska rivas. Det skulle i framtiden kunna leda till att fler dammar i den 4,4 kilometer långa Kilån måste rivas.

Läs också: Flera stopp i Kilån

Därför var det många som skrev under protestlistorna för att Kilån ska bevaras som den är redan när de anlände.

Enligt juristen Walter Johansson sitter ägarna till kraftverket nu i en rävsax.

– Att söka tillstånd är förenat med stora kostnader. Ett så här litet kraftverk kommer inte att kunna bära de kostnaderna och då blir alternativet att lägga ned. Men det är inte heller så enkelt, för då måste man söka tillstånd för utrivning, säger han och får applåder.

– Men det är orättvist att de som bygger i dag måste ha tillstånd, medan andra inte ska behöva ha det för att kraftverket är gammalt, säger Hans Sjöberg från länsstyrelsen.

Han framhåller att om det blir aktuellt med utrivning kan man bygga en tröskel, så att dammen får bara kvar och Kilån inte påverkas.

Fiskarnas möjlighet att vandra i ån diskuterades också. I dag är det omöjligt. Vid rivningar av dammar skulle fisk kunna vandra fritt, vilket skulle uppskattas av somliga med fiskeintresse. Om dammarna får vara kvar skulle det enligt panelen vara möjligt att bygga passager förbi dem för fiskar. Kostnaden skulle i så fall landa på den som har dammen.

Mer läsning

Annons