Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på ved

/

Det råder brist på ved i vinter.
Hos Komponentprodukter i Arbrå är kölistan lång. Fram till maj får kunderna vänta på ved om beställningen kommer in i dag.
– Det är dubbelt så länge jämfört med tidigare år, säger ägaren Bror-Inge Dahlgren.

Annons

Den stränga vintern, med rekordlånga perioder av svinkyla, har tömt lagren på torrved. Vedhandlare vittnar om att de inte hinner kapa ved i den utsträckning som skulle behövas – efterfrågan är betydligt större och det går inte att mätta marknaden.

Komponentprodukter AB har inte vedförsäljning som huvudsyssla, men i tio år har torr björkved sålts som en biprodukt.

– Vi står inte och sågar ved utan det är en avfallsprodukt när man kapar andra ämnen. Vi har kört lika varje vinter, men så här lång kö har vi inte haft tidigare. Nu skulle man vara i vedbranschen på riktigt.

Enligt Bror-Inge Dahlgren ringer kunder till hans företag med förhoppningen att kunna köpa ved omedelbart. Det är inte möjligt; kölistan har växt och i dag blir det leverans tidigast i maj för de som vill komma över ett parti björkved från Arbråföretaget.

– Det är många som har eldat hårdare i år än under andra vintrar eftersom det har varit så kallt och de har blivit i akut behov av ved. Men det finns ingen ved, säger han.

Mer läsning

Annons