Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor och skidor väntar för Pär

/
  • Stjärnor och skidor väntar i Kiruna. Pär Hägglund ska läsa Rymdteknikprogrammet och flytta 104 mil norrut.

Sommarlovet börjar ta slut och för Pär Hägglund går flyttlasset till Kiruna och rymdtekniska programmet. Men det blir inte bara planeter och nebulosor som kommer att studeras på gymnasieutbildningen – 15-åringen har valt ämnet vinteridrott – så det blir mycket skidåkning på skoltid.

Annons

Bollnäskillen Pär Hägglund är en av femtio elever som börjar på Rymdgymnasiet i Kiruna. På fredag går flyttlasset de 104 milen norrut och Pär är förväntansfull.

- Det ska bli roligt att flytta. Jag vet inte så mycket om Kiruna men jag har några dagar på mig att upptäcka stan. Skolan börjar på onsdag, nästa vecka.

Det är det första året som programmet rymdteknik finns. Eleverna ska sända ut experiment med både raket och ballong, högre upp än ozonskiktet. De kommer också att genomföra astronomiska observationer vid skolans observatorium för att studera planeter och nebulosor.

Men som sagt. För Pärs del innebär gymnasiestudierna även massor av skidåkning. Han har sökt kursen vinteridrott, som innebär att han kommer att få utöva sin stora passion på skoltid – Freestyle. Jan-Olof Aikio blir hans tränare.

Mer läsning

Annons