Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan gör slut på tunga lyft

/
  • För att minska belastningen på kroppen skapade Stefan Nilsson Dragman, ett lyftverktyg. I dag är hans uppfinning både etablerad och efterfrågad i hela landet.
  • Här, i den egenbyggda timmerstugan, jobbade Stefan Nilsson fram sin första prototyp till Dragman.
  • Fortfarande gör Stefan Nilsson det mesta arbetet med Dragman själv, även om en handfull företag kopplats in produktionen.
  • Segerstas egen uppfinnare, Stefan Nilsson.
  • Dragman produceras i dag i två olika varianter och i flera olika storlekar.

Tunga, slitsamma lyft inom slamsugarbranschen fick Stefan Nilsson att se rött. Det blev också färgen som fick pryda uppfinningen Dragman. I dag är efterfrågan på hans lyftverktyg stor i hela landet.

Annons

Efter flera års arbete med slamsugning började Segerstabon Stefan Nilsson få känningar i hela kroppen. De tjocka slangarna väger mycket redan utan avloppsslam i, och rygg-, hand och ledskador är inget ovanligt hos hans kollegor.

– Jag tänkte "men det måste ju finnas något som kan förenkla bärandet", och frågade runt på jobbet. Så när jag insåg att det inte fanns något hjälpmedel alls började jag fundera på hur jag kunde göra ett eget, säger Stefan Nilsson.

Han provade sig fram i sin egna lilla verkstad, med en rätt klar bild om vad som behövdes. Snart stod en första prototyp klar. Principen då är densamma som för dagens Dragman - den fungerar som namnet antyder. En rundad båge träds längst fram på den slang som ska bäras, och sedan lyfts allting med ett gummi-inlindat handtag. Greppet blir stadigare, och hela kroppshållningen mer hälsosam, berättar innovatören.

– Man får ett ergonomiskt grepp, till skillnad från när man lyfter med bara handen, säger han och tar upp ett tjockt rör från gräsmattan.

På jobbet höjdes snabbt många ögonbryn, och efter att ha testat verktyget ville alla kollegor ha ett eget. Efter det att Stefan Nilsson började göra några varianter till arbetskamraterna gick allt av bara farten. Han fick kontakt med LIST, ett nätverk för uppfinnare och entreprenörer, som han i samråd arbetade med tills dagens Dragman stod redo för omvärlden. Han är tacksam över det stöd han fått på resans gång av LIST.

Läs mer: Insändare – Lokala innovationer skapar tillväxt.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att det finns någon som tror på en och ens idé, annars är risken stor att man lägger ned projektet, säger Stefan Nilsson.

Och att hans enkla pryl i dag är önskad av så många är han stolt över. Personer från helt andra branscher har börjat rycka i Dragman.

– Det känns bra, oväntat, men bra. När jag gjorde den första varianten gjorde jag det bara för mig själv, jag hade inte en tanke på att det skulle bli så stort som det är nu, säger Stefan Nilsson och ler.

Se också: TV – Maskin från Iggesund ska ge miljövinster.

Nät vi träffar honom i den egenbyggda verkstaden nära hemmet i Segersta har han precis kommit hem från några dagars omkringresande. Över 60 tur och retur mil har det blivit på en helg, och näst intill hela augusti gick åt att turnera med Dragman. Det blir många mässor, företagsbesök och föreläsningar. Drömmen är att nå ut till fler branscher, i fler länder. Senaste tanken är att utveckla Dragman till rörmokare.

– Men än så länge håller jag till i min verkstad här i Segersta, sedan får vi se vart det bär iväg, säger Stefan Nilsson och skrattar.

Mer läsning