Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt stöd för Nytorp

Majoriteten av skolpolitikerna i Hälsingekommunerna är beredda att stötta naturbruksgymnasiet i Bollnäs.

Enligt de nämndordföranden tidningen pratat med finns goda förutsättningar att nå en överenskommelse.

Annons

Det behövs krafttag för att vända Nytorps ekonomiska situation. Ordförande i Bollnäs kommuns barn- och utbildningsnämnd, som ansvarar för skolan, har sagt att han gärna ser över den nuvarande prisbilden och samarbetskontraktet med övriga Hälsingekommuner – enligt vilket de debiterar utsocknes kommuner efter en riksprislista, med några procents rabatt.

Enligt tidningens rundringning finns det från politiskt håll en stor förståelse och vilja att se över situationen.

– Med det minskande elevunderlaget är det viktigt att alla hjälper till, och att ingen skor sig på någon annan, säger Malin Ängerå (S), BUN:s ordförande i Ljusdals kommun.

I samma banor tänker Söderhamns ordförande, Sven-Erik Lindestam (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN, i Söderhamn:

– Jag ser Nytorp som vårt naturbruksgymnasium och känner ett stort ansvar för den verksamheten. Om det innebär att vi måste förändra kostnadsbilden för att bibehålla verksamhetens kvalitet återstår att se.

Den enda som är reserverad inför en eventuell nyförhandling av utbildningspriset per elev är Ovanåkers skolpolitiker Åke Ahl (M). Trots att han anser att utbildningen är viktig är han kritisk till att bryta det nuvarande avtalet.

– Egentligen är det Bollnäs angelägenhet, de gick in med öppna ögon när de tog över Nytorp. Jag har svårt att tro att någon skulle hjälpa oss om vårt gymnasium gick dåligt, säger han.

Mer läsning

Annons