Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner om Nytorp

Reaktionerna är starka.

I går, direkt efter nyheten om att Nytorp kan komma att avvecklas redan i höst, startades en facebookgrupp.

Nu har den över 800 medlemmar.

- Vi kommer att kämpa för skolans överlevnad, säger Lina Sjöberg LRF.

Annons

Antalet förstahandssökande är för lågt och ekonomin dålig.

Ungefär så låter barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorvas (S) förklaring till varför kommunen kan komma att släppa taget om naturbruksgymnasiet redan i höst.

Förhoppningen är att en friskola ska ta över men då krävs det två saker: Att kommunfullmäktige är beredd att täcka underskottet fram till dess att en ny aktör är på plats – och att parterna kommer överens om ett pris vid försäljningen av skolan.

Annars går det inte.

Reaktionerna kom direkt.

Redan under måndagen bildade LRF ungdom Gävleborg en facebokgrupp. Efter en halvtimme hade den 200 medlemmar. Nu är de upp i över 800.

Lina Sjöberg är ledamot i styrelsen:

- En nedläggning skulle vara mycket dåligt eftersom den gröna näringen är viktig för framtiden. Det hade varit bättre om Bollnäs kommun valt att satsa på Nytorp istället.

Hon är positiv till att en friskola tar över, men är rädd att antalet sökande sjunker ännu mer eftersom det hela tiden pratas i nedläggningstermer.

Samma sak säger Helena Åkerström som är lärare på Nytorp.

- Hur ska man få elever att söka om skolan är nedläggningshotad? Det är ju bara att gå till sig själv, inte skulle jag vilja att mina barn sökte en så osäker utbildning.

Själv blev hon överraskad när nyheten gick ut på radion under påsklovet. Ingen av lärarna hade blivit informerade innan.

- Vi har inte hört något från politikernas sida. Som personal blev jag naturligtvis upprörd, säger Helena Åkerström.

Och om valet står mellan en nedläggning och friskola finns det inget att fundera på menar hon.

- Då tror jag till och med skolan kommer att utvecklas till det bättre. Jag tycker inte att Bollnäs kommun tagit sitt ansvar sedan de tog över verksamheten efter landstinget, säger Helena Åkerström.

Mer läsning

Annons