Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stan är Mustafas hemmaplan

/
  • Cielo/Nightlife vid Brotorget är en av Mustafa Chehades satsningar i centrala Bollnäs.
  • Mustafa Chehade trivs i Bollnäs centrum, där han har sitt skomakeri. Nu hoppas han att bygget av det nya torget ska ge stan lite av sin tidigare själ tillbaka.

Han kom till Sverige och Bollnäs som flykting 1990. 25 år senare har arbetargrabben från Libanon genom sina restaurang- och nöjessatsningar i centrum blivit en av stans stora entreprenörer.
– Jag vill försöka utveckla Bollnäs genom att göra saker som jag tror på i själ och hjärta, säger Mustafa Chehade.

Annons

Han heter Mustafa Chehade, men det är garanterat fler Bollnäsbor som känner honom som "Skomakarn". Trots att han numer är involverad i flera satsningar i nöjes- och restaurangbranschen så har han inga planer på att ge upp det lilla skomakeriet i centrum. Det har varit hans andra hem i över 20 år nu. Själv kallar han det "sitt skyltfönster mot stan".

Det är också tack vare det skyltfönstret, plus alla människor han träffar i egenskap av skomakare, som har gjort att han bättre än de allra flesta "känner sin stad".

– Jag försöker komma med idéer som jag tycker behövs i Bollnäs, starta ställen som jag vet att Bollnäsborna vill ha. Sedan är känslan så otroligt viktig, så jag gör allt för att få till snygga och trevliga lokaler, inredning är ett jättestort intresse jag har.

Mustafa Chehade är mannen bakom bland annat Cielo/Nightlife och Mexxen vid Brotorget samt nyöppnade restaurang Como på Långgatan. Nästa projekt är att ta kafékedjan Coffeehouse by George till Bollnäs, där planen är att premiäröppna i mars nästa år.

Hans strategi är att ta initiativ till nya verksamheter och ställa i ordning lokalerna. Sedan lämnar han över själva driften till andra personer.

– Jag ser till att lokalerna blir som jag vill ha dem, alla inredningsmässiga idéer är mina. Sedan får andra ta över och driva ställena, och där är det jättemånga duktiga personer som är inblandade.

Själv fortsätter han att ha skomakeriet som sitt vardagliga arbete. Det är där nya idéer och tankar föds.

Framtidstro finns det gott om hos den här mannen och han hoppas att staden kommer att återfå lite av sin tidigare känsla när det blir ett riktigt torg i centrum igen.

– Jag fanns här med mitt skomakeri innan torget försvann, och jag har funnits här hela tiden utan torg. Jag har hela bilden, och jag kan ärligt säga att åtta år utan torg har dödat mycket av stan. När torget revs gjorde det så otroligt mycket för stämningen i Bollnäs. Det var som att staden försvann från folket. Men nu bygger man ett torg igen, jag ser det som att man bygger ett hopp och en framtidstro.

Själv har han "ett par idéer" för torget, som han inte vill precisera närmare än så.

– Det blir upp till kommunen att ta ställning till det. Det är jag och Björn Jonsson, fastighetsägaren, som har en del planer tillsammans.

Hittills har Mustafa Chehade hållit sig till Bollnäs centrala delar med sina satsningar, men han vore inte den entreprenör han är om han inte ibland såg vidare än till centrum. I samband med Biltemas etablering vid Bollnäs norra infart så har han också planer.

– Det är handelsmark där och jag har planerat för något som kommer att fungera för läget, och som kommer att passa både turister och de som bor i Bollnäs.

Som i alla hans satsningar så är det något han tror kommer att gynna staden, säger han.

– Okej, självklart är det business och självfallet vill jag tjäna pengar på det jag gör, men det är inte det viktigaste för mig. Det räcker om det rullar på, jag kräver inget mer.

Några tankar på "snabba, enkla pengar" har han inte säger han.

– Det finns inga snabba vinster att göra i branschen längre, man måste jobba mot långsiktiga mål. Och så måste man älska det man gör, jobba med hjärtat och inte bara med kroppen. Annars kommer man att tröttna.

Även om han själv inte arbetar på de ställen han ligger bakom, så har han en god inblick i branschen, som han beskriver som ganska hård.

– Stämningen kan vara ganska tuff, det är en pressad bransch och när någon öppnar ett nytt ställe är det alltid en del som känner sig hotade. Men jag vet att det inte fungerar så att alla vill gå på samma ställen hela tiden, folk vill ha variation. Som krögare måste man ha en tro på sin egen verksamhet och en tro på stan. Då kan man lyckas.

Han berättar att han ofta fått frågan varför han satsar i Bollnäs och inte i en större stad. Svaret är enkelt:

– Det är lite som att renovera där hemma, jag känner att stan är lite som mitt hem också. Det är därför jag vill satsa här, försöka göra bra saker. Om jag skulle satsa i en annan stad skulle det inte kännas rätt. Jag vill vara på min hemmaplan och den har jag här i Bollnäs.

Mustafa har blivit kallad för "lilla Tupp-Bengt" för sin entreprenörsanda. Väldigt smickrande tycker Mustafa själv, som säger att han ser upp till Tupp-Bengts strävan att försöka utveckla Bollnäs.

– Jag vill göra samma sak, men en stor skillnad mellan oss är att Tupp-Bengt hade pengar att bygga för – jag har lån i stället, säger Mustafa Chechade och skrattar.

Mer läsning

Annons