Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämma i kamp med bröllop

/
  • Olle Mickelsson, Elov

I helgen genomfördes den fjortonde Hanebostämman, för tredje året i rad på Långnäs i Bollnäs. Det blev trots konkurrens från det kungliga bröllopet och fotbolls-VM en trevlig spelmansstämma, i alla fall för dem som var där.

Annons

För visst märktes det att det varit svårare än vanligt att locka besökarna till Långnäs och Hanebostämman.

- Det är klart att kungabröllopet har ställt till det lite för oss, säger Olle Mickelsson. Men vi som är här har i alla fall det trevligt.

Hanebostämman smygstartade som vanligt redan på fredagen med durspel i Bollnäs centrum och fortsatte samma kväll med kolbullar och spel vid lägereldarna. Många av de tillresta bor i husvagnar eller tält på campingen, där det traditionsenligt spelas i mindre grupper långt in på natten.

På lördagsförmiddagen uppvisningsspelade Bollnäsbygdens durspelare på Tingshustorget innan de marscherade till Brotorget och fortsatte där. Under eftermiddagen blev det allspel i Långnäsparken och scenframträdanden från olika grupper och solister från Terrassens scen.

Men visst var det lite glest bland borden.

- Det är nog främst Bollnäsborna som svikit i år, säger Olle Mickelsson. De långväga gästerna kom i samma utsträckning som tidigare.

Inträdet på Hanebostämman är gratis och stämman finansieras med hjälp av sponsring från företag och fonder. Av de som besökte stämman uppskattade Olle Mickelsson också att det var någonstans mellan 60 och 70 personer som själva hade med sig instrument.

- Här finns det många genuina spelmän som är väl värda att höra, säger Olle Mickelsson.

Mer läsning

Annons