Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkvännerna som blev vänner

/
  • Familjen Ahlström och familjen Abobaker fördes samman genom ett kommunprojekt. Familjerna har trivts ihop och vänskapen har utvecklats snabbt under våren och sommaren. Från vänster: Anahed, Zenata, Katarina, Lars, Agnes, Tarek och Housin.
  • Motionsbingo runt Vågen var den här kvällens aktivitet.

De har träffats ungefär en gång i veckan sedan i våras, familjen Ahlström från Bollnäs och familjen Abobaker från Aleppo. Genom ett kommunalt projekt fördes de samman som språkvänner – nu är de bara vänner.

Annons

Det är en varm och solig sensommarkväll när familjen Ahlström – Lars, Katarina och dottern Agnes – träffar familjen Abobaker – Tarek och Zenata med barnen Anahed och Housin – vid ångbåten Warpen på Långnäs.

De har genom Bollnäs kommuns projekt "Flyktingguide/språkvän" träffats nästan varje vecka sedan tidigt i våras. Det är bara de senaste veckorna som det varit ett litet uppehåll, då semesterresor har kommit emellan, berättar Lars.

Familjerna har gjort olika aktiviteter ihop, bland annat grillat, promenerat, fikat, gått på fotboll, fiskat och spelat sällskapsspel. Den här kvällen står motionsbingo runt Vågen på agendan.

Lars berättar att vänskapen familjerna emellan har utvecklats snabbt.

– Vi är inte bara språkvänner nu utan riktiga vänner skulle jag säga.

Han tycker att projektet var en bra ingång till den nya vänskapen.

– Ja, det är ett kravlöst sätt att umgås på. Inget är förutbestämt utan man träffas när det passar och man bestämmer själv vad man gör.

Den syriska familjen anländer, och jag frågar vad de tycker om att ha familjen Ahlström som språkvänner.

– Det är jättebra, replikerar Anahed direkt och skiner upp.

Zenata nickar instämmande.

– Men de är inte språkvänner längre. De är vänner nu, de är familj, säger Tarek och ler.

Familjen Abobaker har bott i Bollnäs i ett år och åtta månader. De tycker att de har haft ut väldigt mycket av att träffa familjen Ahlström. Dels språkmässigt, dels rent socialt.

Gällande språket – svenskan – så går det framåt för hela familjen Abobaker. Alla fyra förstår svenska bra och gör sig förstådda utan problem, även om inte precis alla ord finns där riktigt än.

– De är väldigt angelägna om att lära sig, de har drivet och viljan. Det känns jättekul att kunna hjälpa till lite på vägen, säger Katarina.

– Det är jättebra att få prata mycket svenska, det är viktigt. Prata och studera, vi lär oss hela tiden, säger Tarek.

Lars har fixat bingobrickor som han delar ut till alla. Nu ska det jagas nummer längs Vågens strand.

Jag hänger med första biten och lyssnar på det spontana småpratet, som kommer i gång direkt. Det märks att trivs i varandras sällskap, de här språkvän... förlåt, vännerna.

Mer läsning

Annons