Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrat beslut om Brotorget

Om tio dagar måste det finnas en bindande överenskommelse med Brotorgets ägare om en exploatering av torget – annars ska kommunchefen väcka talan mot ägarbolaget.
Det beslutade ett splittrat kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons

Politikerna var eniga om att ta upp frågan om förhandlingarna med Brotorgets ägare som ett extraärende – men i själva sakfrågan var de inte överens.

Efter votering beslutade majoriteten – S, C, M och KD – med 32 röster mot 11 att uppdra till kommunchefen (Leopold Stoltz) och kommunens juridiska ombud (Björn Myhrberg) att förhandla med ägarna om en tidsfrist för exploatering på torget och att träffa en ny, bindande överenskommelse mellan kommunen och exploatören.

Om en bindande överenskommelse inte kan upprättas, får kommunchefen uppdraget att väcka talan mot ägarbolaget senast den 10 juni.

Jan Karlsson (FP) argumenterade – förgäves – för att kommunen i stället för att förhandla ska ansöka om stämning av avtalsparten och yrka att köpet ska gå åter i enlighet med avtalet från 2007. Den inställningen har också SVP, V, MP och SD.

Tidigast i augusti kan fullmäktige godkänna en eventuell uppgörelse om exploatering av torget – om en sådan förhandlas fram inom de närmaste tio dagarna.

- Men om det inte lyckas, har alla som vill väcka talan fått som de vill, sade kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Mer läsning

Annons