Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spagetti på Palladium

På 70-talet gick Bollnäsborna fortfarande på bio. Och det fanns tre biografer att välja på regelbundet: Teaterbio i Folkets hus, Röda Kvarn vid Odenplan och Palladium på Stationsgatan.

Annons

Vid den här tiden hade den minsta, Palladium, börjat få rykte som en "slaskbio" där Charles Bronson varvades med Burt Reynolds och dansk gladporr. 

I september 1975, när bilden ovan togs av Ljusnans Göte Nyman, tycks det ha varit något av en Trinityfestival på Palladium. Var skulle dessa spagettiwesterns ha hamnat om inte här?

Filmerna med Bud Spencer och Terrence Till - även de som inte var "riktiga" Trinityfilmer - paketerades och marknadsfördes under gemensam flagg.

Bollnäs allra första biograf fanns i Godtemplarhuset, som låg där Frimis sedan byggdes. Men Palladium var stans första renodlade biograf när den startade på 20-talet. Efter en ombyggnad till mer utpräglad funkis på 1930-talet blev den populär och uppskattad, särskilt kanske de små logerna längst bak. I foajén fanns en kassalucka till vänster - sett från entrén.

Att filmerna med Trinity-etikett gick bra i Bollnäs var ingen överraskning för ägarfamiljen Malmström. De var givna publiksuccéer redan när de kom några år tidigare.

I dag käkar vi husmanskost på Palladium, som gjordes om till krog av Tupp-Bengt Perzon.

Mer läsning

Annons