Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnlös spelhelg i Höghammarhallen

/
  • Nora Jonsson spelar CS.
  • Datorskärmarna är de enda ljuspunkterna inne i Höghammarhallen.
  • Stefan Pettersson och Kristofer Larsson ingår i arrangörsteamet.
  • Algot Sjöberg, Nora Jonsson och Sanna Wadström ägnar allhelgonahelgen åt spelande.

Väldigt lite sömn och ljus, men massor av spelande och cola. Så såg helgen ut för de flesta deltagarna i Lanorama i Höghammarhallen.

Annons

En gigantisk datorskärm och hundratals mindre är de enda ljuskällorna i den mörklagda Höghammarhallen i Bollnäs, där flera hundra ungdomar – och en handfull "veteraner" – samlats för LAN-eventet Lanorama under allhelgonahelgen.

Många av de sammanlagt 273 uppkopplade deltagarna har kommit för Counter Strike-turneringen, som samlat 20 lag från hela landet.

TV: Lanorama 2014 – en fullspäckad spelhelg

– CS-turneringen är den största höjdpunkten under helgen, helt klart. Nytt för i år är scenen, där finalisterna får kliva upp och spela på storskärm, berättar Kristofer Larsson i arrangörsgänget.

Finalen avgörs klockan 22 på lördagskvällen. Det vinnande laget får 10 000 kronor att dela på i prispengar.

När Helahälsingland.se hälsar på under lördagsförmiddagen pågår en hel del spelande, men det är under nätterna som det verkligen bränner till:

– Mellan midnatt och klockan sex på morgonen är det som allra mest aktivitet. Just nu är det många som sover, säger Kristofer Larsson.

Läs också: Spännande spel och "100 meter burk"

Snittåldern på deltagarna är kring 15-16 år, men några över 40 fanns också på plats.

– Vi har ett särskilt "gubb-bord" för dem, säger arrangören Stefan Pettersson med ett brett leende.

Stefan Pettersson är också glad över att Lanorama i år lockat ett tiotal tjejer.

– I fjol var det bara en enda tjej med, så det har ökat ganska rejält till i år. Roligt att fler tjejer hittar hit, vi hoppas på ännu fler nästa gång.

Läs också: LAN-party med halloween-tema

Kristofer Larsson tycker att LAN och datorspelande överlag har blivit en angelägenhet för fler och fler. De som var unga i "dataspelsålderns barndom" har växt upp och blivit föräldrar själva, vilket märks tydligt på publiktillströmningen i Höghammarhallen.

– Det är en hel del föräldrar som kommer hit och tittar på. Det är många som intresserar sig för vad deras ungdomar håller på med här hos oss, det är ganska stor skillnad mot för bara några år sedan.

Vid ett bord sitter unga kvartetten Sanna Wadström, Nora Jonsson, Algot Sjöberg och Joel Nordlund. De spelar lite allt möjligt berättar de. Om de sover något? Nja, sömnen prioriteras lågt under Lanorama.

– Jag sov lite nyss, men jag spelar nästan hela tiden, säger Algot.

Nora berättar att hon "dygnat", alltså varit vaken ett helt dygn i sträck. Det lär inte bli så mycket mer sömn under resten av Lanorama heller, tror hon.

– Det blir nog lite jobbigt att kliva upp till skolan på måndag morgon...

Mer läsning

Annons