Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlovet väntar för Elma Söder

/

Så länge som Elma Söder, 15 år, kan minnas har hon alltid älskat att dansa. Dansen har inte bara gett henne fler vänner och finfin kondition, utan också bättre självförtroende. I höst väntar nästa steg i drömmen om en danskarriär. Då ska hon gå estiska programmet i Bollnäs och utveckla färdigheterna i sång, drama och såklart dans. Men först väntar ett långt sommarlov.

Annons

Sommaren har kommit på allvar när vi träffas hemma hos familjen Söder på Voxnavägen i Bollnäs. Elma har just kommit hem från skolan och sommarlovet är bara några dagar bort. Vi slår oss ner på altanen och möts av doften av syren. I trädgården står de lila blommorna i full blom.

– Det ska bli skönt att få sommarlov. Men samtidigt längtar jag efter hösten och att få börja gymnasiet, säger Elma Söder.

Elmas stora intresse är att dansa. När hon var i femårsåldern gick hon på barnrytmik men det var aktiviteten i salen intill som lockade till sig hennes uppmärksamhet. Där fick hennes storasyster Elsa-Linnea dansa till fartfylld musik. Elma ville också dansa.

– De kunde inte gärna säga nej, så jag fick börja dansa fast jag egentligen var för liten. Jag minns vad jag tyckte det var roligt, säger Elma.

Elma har hunnit bli 15 år och förutom att dansa själv så leder hon två dansgrupper för barn. Genom att lära ut dans har hon själv också fått nya insikter om dans.

– Jag tittar mycket på andra dansare och deras koreografi. Det finns alltid något nytt att lära och inspireras av.

Hon beskriver sin dansstil som modern jazz. Det ska vara fartfylld musik med energiska rörelser, då trivs Elma som bäst.

– Dansen ger mig så mycket. Dels får jag kroppskontroll och blir rörlig och smidig. Sedan har självförtroendet växt.

Snart står sommarlovet för dörren och då väntar mer dans. Elma har fått sommarjobb som underhållare och ska ingå i en showgrupp med andra tonåringar. En kompis ska sjunga, en dansa rockring och några ska dansa. De kommer att uppträda runt om i stan.

– Vi har hunnit träffats en gång och övat. Det var en cool känsla att öva tillsammans i det gänget, säger hon.

Nyligen fick Elma veta att hon är preliminärt är antagen till estetiska programmet på Heden i Bollnäs. Det är ett steg i rätt riktning mot drömmen som dansare. Drömmen är att bli dansare och jobba utomlands, gärna i USA.

– Det ska bli så roligt att börja i en ny klass med 30 nya kompisar. Efter antagningsprovet blev jag ännu mer taggad att gå där. Det verkar vara en skön stämning på Heden, säger Elma.

Hennes huvudämne är dans och hon tycker det känns lite pirrigt med sång och teater, två helt nya uttryckssätt.

– Jag kan verkligen inte sjunga, det ska bli väldigt spännande att få sånglektioner och se hur det går, säger Elma och skrattar.

Elma vet vad hon ska göra den närmsta tiden. I framtiden vill hon fortsätta dansa, kanske söker hon sig till balettakademien i Stockholm eller satsar på en karriär i USA som dansare.

– Det ger mig så mycket att få dansa, jag kan inte tänka mig leva utan det, säger Elma Söder.

Mer läsning

Annons