Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som en blixt genom Freluga

/
  • Blixten tar en hel del plats på byvägen. Golvytan är 18 kvadratmeter, den är tre meter bred och sex meter lång.

Den kallas Blixten och är ett "fordon" som inte liknar något annat. Jesper Lysell i Freluga har tillsammans med några kompisar byggt ett mellanting av bil och motordriven dressin.
Men det yttre utseendet påminner mest om en flotte.

Annons

Några killars leklust och intresse för att meka ligger bakom bygget.

Med ett stålchassi som grund, en bakaxel från en Volvo 740, en stark Volvo B21-motor, automatväxellåda, lyktor, styrreglage och lösa motordelar har det hela monterats ihop under sommaren.

- Det vi använt är nästan bara skrot från gårn, säger Jesper.

Ovanpå detta finns en hembyggd, öppen träkaross som alltså ser ut som en flotte. Den är tre meter bred och sex meter lång.

Men på vatten går den inte – däremot både på väg och på järnvägsräls.

Vidundret – här får Åsa-Nisse passa sig – har redan testats på Orsabanan genom Freluga. Det är visserligen en järnväg som inte är officiellt nedlagd, men där tågen tills vidare slutat att gå.

- Vi har byggt Blixten med extra axlar som kan fällas ned mot rälsen. Nu är den helt anpassad till normalspårsbredden 1 435 millimeter. Vi funderar på en provtur till Runemo eller Alfta, men det är lite krångligt eftersom banan är så igenväxt av gräs, sly och utstickande trädgrenar, säger Jesper.

• Men tillåter Trafikverket och Järnvägsstyrelsen verkligen att den körs på järnvägen?

- Sånt bryr vi oss inte så mycket om här i Freluga.

Jesper Lysell erkänner utan vidare också att den redan provkörts både på vägen och på järnvägen. När den testades på rälsen började det blinka rött vid järnvägsövergångarna. Och bommarna gick ned vid övergången intill Larsson & Söners gamla chokladfabrik mitt i byn.

Det gäller ändå att köra försiktigt. Fartprestandan ligger säkert runt 160 kilometer i timmen, tror Jesper Lysell. Men han försäkrar att den inte kommer att köras på någon större väg.

- Här hemma runt Freluga och Västbacka kör vi som mest kanske 30–40. I högre farter känns det inte stabilt.

Mer läsning

Annons