Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergrans lyrik i ny tolkning

/

På torsdag blir det en högtidsstund för alla älskare av Edith Södergrans lyrik. Då inleder skådespelerskan Stina Ekblad, tillsammans med en kammartrio, en hälsingeturné med ett program baserat på den kända poeten.

Annons

Den finlandssvenska skådespelerskan Stina Ekblad, som förutom diverse Dramatenproduktioner även har gjort sitt ansikte känt via mängder av roller i såväl filmer som tv-serier, turnerar just nu med föreställningen Dagen svalnar, en turné som inleds i Hanebo församlingshem, Kilafors.

Edith Södergran dog 1923, endast 31 år gammal och anses av många vara en av de viktigaste modernistiska lyrikerna. Otvivelaktigt har hon också haft ett stort inflytande på mer än en efterkommande lyriker, inte bara svenskspråkiga.

Läs också: Låt inte förlegade uppfattningar skymma Södergran

Och vad passar väl bättre än att en finlandssvenska tolkas av en annan finlandssvenska?

Stina Ekblad läser, berättar och sjunger Edith Södergran, tillsammans med en kammartrio ledd av gitarristen David Härenstam, som även har arrangerat de tonsatta dikterna som ursprungligen komponerats av Gunnar Edander.

I programmet blandas kammarmusik, dikter och texter som vid tidigare framföranden tagits emot med stående ovationer. Förutom redan nämnde David Härenstam, medverkar även Peter Fridholm, soloflöjtist i Hovkapellet och Lauri Antila, en av landets allra mest etablerade kontrabasister.

Förutom torsdagens konsert i Kilafors kommer uppsättningen också att framföra sitt program i Ljusdals Missionskyrka på fredag och i Norrtullskyrkan, Söderhamn, söndag 15 november.

Läs också: Oj så mycket musik i höst

Läs också: Rolf Lassgård bjuder upp på Dramaten

Mer läsning

Annons