Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Socialen tar för många barn" – Erikshjälpen har besök av Lettländska eldsjälar

Fattiga Lettländska familjer förflyttas ut på landsbygden. Stötts bort ur samhället. Men det här vill familjen Sastakovic förändra – under dagen hade Erikshjälpen i Bollnäs besök av sina största biståndstagare.

Annons

Idag fyller Erikshjälpen i Bollnäs 20 år. Som en del av firandet bjöd de in Raivo och Lasma Sastakovic – två Lettländska eldsjälar som dagligen kämpar för utsatta människor i hemlandet.

Läs också: 20 år av baltiskt bistånd för Erikshjälpen: "I de fattigaste områdena lever familjerna som djur"

– Det har funnits en policy i våra kommuner där människor som inte har råd att betala sin hyra, förflyttas ut på landsbygden. Där lever de under extrema förhållanden. Mat, kläder och rinnande vatten är ingen självklarhet, berättar Raivo Sastakovic.

Erikshjälpen i Bollnäs skänker stora delar av sina intäkter till familjen Sastakovics biståndsprojekt. Pengarna går till mat, kläder och hygienartiklar.

– Systemet är skevt. Om en familj saknar mat i kylskåpet och socialen är på besök, blir de av med sin vårdnad. Det görs ingenting konkret för att hjälpa de här människorna, utan socialen omplacerar i stället deras barn. Många unga är därför oregistrerade, säger Raivo Sastakovic.

Läs också: Integrationsprojekt på lätt svenska: Nu får bokcirkeln träffa Christina Wahldén

Mer läsning