Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöskotrar på åkermark upprör

/
  • Erik Nyholmer framför en av åkrarna, som skoterförare kört omkring på under helgen

Efter en snöskoterträff i helgen, har åkrarna vid Nybruket i Eriknäsbo utanför Bollnäs ändrat utseende.

– Vi protesterar inte om man åker på skoterleden – men när man kör rally på åkrarna har det gått för långt, säger lantbrukaren Erik Nyholmer.

Annons

Erik Nyholmer och Susanne Olsson driver lantbruk i Eriknäsbo och arrenderar fem åkrar med sammanlagt 25 hektar mark vid Nybruket, där en skoterled passerar.

I söndags höll Varpens skoterklubb sin årliga träff vid en lada på en av åkrarna intill leden. Och på eftermiddagen kontaktades paret av en upprörd skidåkare, som berättade om en samling med drygt 50 skotrar – och förare som körde omkring på åkrarna.

- Klubben har tillstånd från markägaren att vara vid ladan och grilla – men inte för att köra omkring så här, säger Susanne Olsson. Vi odlar vall där och på vissa ställen ser man gräs i skoterspåren nu. Och på vissa av åkrarna ser man knappt var leden går längre, eftersom det är så uppkört.

Enligt regelverket ska skoterförare försäkra sig om att åkningen inte innebär någon skada på grödorna (se faktaruta).

- Men det ser man ju inte förrän efteråt, frampå vårkanten.

Skoteråkningen på åkrarna har ökat mer och mer, konstaterar Erik Nyholmer.

- Det känns som ett övergrepp, när det ser ut så här. Det är förstås inbjudande för skoteråkare att åka i orörd snö på åkrarna intill skoterleden – men det här känns respektlöst.

Enligt ordföranden Anders Mårtensson i Varpens skoterklubb är det en allmän tolkning av regelverket, att åkermark inte tar skada av skoterkörning när snötäcket är en halvmeter – som nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons