Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö och is: Så ofta halkar vi omkull

När kylan knackar på dörren ökar risken för olycksfall. I fjol var Gävleborg ett av de län med flest skador i samband med halka.

Annons

I Gävleborg vårdades i fjol drygt 90 personer på sjukhus – efter att ha fallit i samband med halka. Därmed landar länet på plats sex över de regioner där vi halkade som mest. Statistiken beräknas utifrån antal skadade per 100 000 invånare. I toppen? Västerbotten och Norrbotten.

Läs mer: Här ligger Hälsinglands tidiga skidspår: "Helt vanlig natursnö"

I riskzonen ligger äldre. En vanlig skada är fotled, handled och axel. Ofta handlar det om frakturer.

– Den här tiden på året är väldigt lurig, det är fuktigt ute och börjar bli kallare. Därför är det extra viktigt att vara vaksam, berättar Lotta Friberg, som är enhetschef på Aleris hälsocentral i Alfta och Bollnäs.

Lotta Friberg berättar att man bara i dag tagit emot två patienter som halkat och skadat sig.

– Ofta sker de här olyckorna nära hemmet, när man ska gå ut och hämta posten eller är på väg till bilen, ett tips är att använda sig av broddar under sina skor, men det är också viktigt att ha koll på väderleken, säger hon.

I fjol vårdades totalt 1 800 personer på sjukhus efter fall i samband med halka, vilket är en relativt låg siffra i jämförelse med tidigare år. Det här tros bero på en vinter med lite snö och is, enligt Socialstyrelsen. Värst på länge blev vintern 2011, då motsvarande siffra låg på nära 5 000.

Läs också: Bollebacken investerar för miljonen: "Nu kommer snön tidigare"

Läs mer: Snö i Hälsingland – skicka in din bild här

Mer läsning

Annons