Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart tas det första spadtaget för kraftvärme

/
  • Det är NCC Construction i Gävle som kommer att utföra det mesta av byggarbetet när fjärrvärmeverket i Säversta ska byggas ut för kraftvärme.

Nu står det klart att det är NCC construction AB i Gävle, som kommer att stå för byggarbetet när fjärrvärmeverket i Säversta ska byggas ut för kraftvärme. Ett kontrakt värt 55 miljoner kronor.
Bara om ett par veckor kommer det första spadtaget att tas.

Annons

I december beslutade styrelsen för det kommunala Bollnäs Energi AB att köpa pannan till den nya värmeanläggningen av österrikiska Austrian Energy & Enviroment för 218 miljoner kronor.

Med den nya pannan, ångturbin och omfattande nybyggnationer handlar det om en total investerig för drygt 400 miljoner kronor. Pengar som ska lånas med kommunen som borgenär.

Nu har nästa stora steg tagits.

I dagarna blev det klart att det är NCC Construction i Gävle som kommer att utföra en stor del av byggarbetet i Säversta.

Mikael Strandberg är vd för Bollnäs energi:

- Anbudet är värt 55 miljoner kronor. NCC kommer att stå för det grundläggande byggarbetet och inklädnaden av pannan, säger han.

Fortfarande pågår upphandlingen med Rökgasföreningen om filter till anläggningen, men därefter är de flesta bitarna på plats. Enligt Mikael Strandberg ska det första spadtaget kunna tas inom ett par veckor.

När allt är klart ska fjärrvärmeanläggningen eldas helt med hushållsavfall, träbiobränslen och returflis. Oljan försvinner därmed som ett komplement.

- Den 21 november 2011 räknar vi med att ta över anläggningen. Däremot så kommer vi vänta med formella invigningen till våren 2012, säger Mikael Strandberg.

Mer läsning

Annons