Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart inte en abborre kvar i Stora Öjungen

/

Tillståndet för abborrarna i Stora Öjungen, väster om Annefors, är fortsatt dåligt. En provfiskning som genomfördes av länsstyrelsen nu i sommar gav faktiskt inget napp. Någon enkel förklaring till abborrdöden i sjön kan varken länsstyrelsen eller forskarna ge.

Annons

Förra årets slog abborrdöden till med kraft i sjön Stora Öjungen väster om Annefors. Tecken på att abborrarna i sjön inte mådde bra hade fritidsfiskare då sett några år. Den relativt stora sjön som ligger i gränslandet mellan Bollnäs och Ovanåkers kommuner var tidigare en sjö där det fanns gott om abborre.

- Nej, det är fortsatt dåligt med abborrarna i Stora Öjungen. Vi har provfiskat där i sommar och det är dåligt, säger fiskerikonsult Christer Örn vid länsstyrelsen.

Det var bland annat Sune och Einy Sundberg från Bollnäs som förra sommaren slog larm. De har fritidshus vid sjön och är båda entusiastiska fritidsfiskare.

Några såriga abborrar som man lyckades fånga skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för analys.

Såren på abborrarna var en infektion orsakad av bakterier, Infektiös dermatit. Sjukdomen är rätt så vanlig bland fiskar och brukar klinga av efter ett år.

- Vad vi kanske inte nämnde då var att vi i en av abborrarna hittade en parasit vi inte sett tidigare. Parasiten hade angripit levern på abborren. Nu har vi upptäckt parasiten igen i en abborre från ett helt annat ställe i Sverige, säger Anders Alfjorden, forskningsingenjör på SVA.

Ander Alfjorden kan inte av de få fiskar han undersökt från sjön dra några entydiga slutsatser. Han vill gärna få in fler abborrar från Stora Öjungen för att analysera.

 

Mer läsning

Annons