Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart ger tingsrätten besked i mordrättegången

/

Klockan 14 i på fredag.

Då lämnas beskedet, som visar vilken utgång målet mot den mordåtalade Bollnäsbördige 35-åringen får.

Tingsrätten kan välja att låta honom genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Eller att släppa honom fri.

– För att komma fram till ett beslut om en rättspsykiatrisk undersökning måste vi finna att bevisningen är övertygande, säger lagman Lars Eklycke, domare i målet.

Annons

Rättegången mot 35-åringen har pågått i snart två månader.

I går avslutades den med slutpläderingar i Falu tingsrätt. Under åklagare Niclas Eltenius slutanförande lade han fram en begäran om att den misstänkte ska genomgå en RPU.

En sådan visar om mannen lider av en allvarlig psykisk störning nu eller vid tiden för gärningen. Om han gör det och döms för brott, överlämnas han till rättspsykiatrisk vård.

Försvaret, advokat Peter Althin, motsatte sig åklagarens begäran och hävdade i sitt slutanförande att åtalet mot hans klient skulle ogillas och att han skulle försättas på fri fot.

På fredagen tillkännages åt vilket håll det lutar.

Klockan 14.00 meddelar Falu tingsrätt sitt beslut.

Finner tingsrätten bevisningen mot den åtalade övertygande? I så fall kommer han att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En sådan tar drygt en månad att genomföra.

Ett beslut om RPU indikerar på att tingsrätten överväger att döma 35-åringen, men det är därmed inte sagt att domslutet blir mord, dråp eller vållande till annans död. Även bevisning som anses övertygande i åklagarnas andra åtalspunkt, brott mot griftefriden, kan vara grund för RPU.

Att tingsrätten vill fundera på saken, är enligt lagman och domare i målet Lars Eklycke, inte märkligt.

– Det är helt enkelt att det är en omfattande utredning som vi behöver sätta oss och överlägga om.

Om tingsrätten beslutar att en RPU ska genomföras, innebär det att mannen har varit frihetsberövad i nio och en halv månad innan han får besked om utgången i målet.

Men det kan också komma ett besked i dag som är i enlighet med försvarets krav. Att 35-åringen inte ska genomgå en RPU. Och att han släpps ur häktet.

– Ett sådant beslut har åklagarna möjlighet att överklaga, säger Lars Eklycke.

Skulle den åtalade släppas i dag betyder det dock inte att rätten bestämt sig för att ogilla åtalet. Brott mot griftefriden kan fortfarande bli aktuellt, men sannolikt inte mord, dråp eller vållande till annans död.

Brott mot griftefriden är också en tänkbar utgång i målet om rätten i dag beslutar att han inte ska genomgå RPU, men ska kvarbli i häkte fram till dess att dom mot honom meddelas.

Lars Eklycke förklarar varför rätten inte kunde lämna besked i samband med att huvudförhandlingen i målet avslutades i går.

– Det är inte så att man överlägger under resans gång särskilt mycket, utan man måste göra sin prövning på det samlade materialet och det fick vi först i dag.

– Här har vi ett mål där 53 vittnen, inklusive målsägarna, hörts och det finns omfattande sammanfattande bevisning framlagd.

– Vi kommer att ha fortsatta överläggningar och kommer att meddela ett beslut på rättens kansli klockan 14. Det är alltid bra att sova på saken.

Har du varit med om något liknande?

– Ja, absolut. Vid alla sådana här stora mål så tar det sin tid att överlägga, säger Lars Eklycke.

Linda Solum

Mer läsning

Annons