Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SNA Europe säger upp 16 anställda

/

För ganska exakt en månad sedan varslades 24 anställda på SNA Europe i Bollnäs. Orsak: Sviktande orderingång, som krävde "anpassad bemanning".

Nu är den nya, mindre, organisationen spikad och alla MBL-förhandlingar mellan arbetsgivarsidan och facken, Unionen och IF Metall, genomförda. 16 får gå, de första i slutet av mars och de övriga i mitten av augusti.

Annons

Egentligen sjönk varselsiffran från 24 till 19. Lägg till det att företaget träffat överenskommelser med tre av de varslade, som alltså avslutar sin anställning.

* Vad skulle kunna rädda de 16 som tvingas sluta i mars eller augusti?

- En förbättrad orderingång, säger platschefen Per-Olof Löfgren.

* Några tecken på det?

- Ja, faktiskt. Orderingången i början av året har varit bättre än väntat. Men för att vi ska ta tillbaka varsel krävs det att trenden står sig.

* Så det kan bli så att varsel tas tillbaka?

- Ja, och i så fall är det någon eller några som skulle slutat i augusti som klarar sig, säger Per-Olof Löfgren.

* För en månad sedan betecknade du varslen som "tragiska". Vad säger du i dag?

- Att det trots allt är positivt att vi fick ned antalet.

De anställda informerades under måndagen. Morgan Lundqvist är klubbordförande för IF Metall. Han har jobbat på SNA i Bollnäs i 14 år.

* Beskriv läget.

- Ja, inte är det muntert. Merparten av de som är uppsagda har jobbat här tio år eller mer och byggt sina liv efter det. Att ha ett arbete är så grundläggande. Det blir jobbiga samtal.

Per-Olof Löfgren använder sig av begreppen "direkt produktion" och "indirekt produktion" eftersom vissa arbetsuppgifter är av överlappande karaktär. Av de 19 som får gå är 12 i direkt produktion och sju i indirekt produktion.

Morgan Lundqvist har en annan terminologi:

- Jag säger att det är 18 från IF Metall och en från Unionen som får sluta.

SNA Europe finns på fyra orter i Sverige: Bollnäs, Edsbyn, Enköping och Lidköping. I Lidköping, som har flest anställda - Bollnäs har 106 - varslades helt nyligen 21 personer. Edsbyn och Enköping har klarat sig.

Hittills.

Mer läsning

Annons