Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SNA Europe redan på plats i Minsk

/
  • Alexandr Lukasjenko är president i Vitryssland, det land som brukar kallas för Europas sista diktatur.

Vitryssland brukar kallas Europas minst demokratiska land, eller Europas sista diktatur.

Där, i huvudstaden Minsk, har SNA Europe byggt en ny fabrik och dit flyttas delar av den tillverkning som nu bedrivs i Bollnäs.

Annons

På tisdagen kom chockbeskedet: SNA Europe säger upp 66 av totalt 149 anställda vid fabriken i Bollnäs. Som orsak anges svag orderingång, överkapacitet i produktionen och behov av sänkta produktionskostnader.

"Arbetsintensiva moment", som företagsledningen uttrycker det, i tillverkningen av handsågar flyttas till fabriken i Minsk.

Varför just Vitryssland?

- Vi har haft en tillverkningsenhet där de senaste 20 åren. Nu har vi byggt nytt och även utökat kapaciteten, säger Kristina Johnsson, personaldirektör vid SNA Europe i Enköping.

Den nuvarande fabriken i Minsk har 150 anställda, den nya, som redan står beredd, får en utökad kapacitet, vilket innebär en utökning också av personalstyrkan.

När flyttar ni?

- Det beror på de lokala förhandlingarna med facken, säger Kristina Johnsson.

Hur stor är medelinkomsten i Vitryssland?

- Det kan jag inte svara på.

Kan inte eller vill inte?

- Det kan jag inte svara på.

Enligt en svensk hjälporganisation ligger medelinkomsten per månad på motsvarande 1 500 svenska kronor.

Jakub Swiecicki arbetar på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Enligt honom finns det mer än månadslönen som företagare i en etableringsfas bör titta på innan man ropar hej.

- Vitryssland är inte med i EU och har bevarat mycket av det gamla Sovjetsystemet, säger Swiecicki.

- Det kan säkert fungera med en ny fabrik i Minsk och med de låga lönerna där, men lägg till saker som avstånd, frakter, besökskostnader, kvalitetssäkring och byråkratiska förvecklingar och rätt så mycket av de låga lönerna äts upp.

Lars Warenmo arbetar på Almi Företagspartner i Jönköping och har gjort en rad flyttkalkyler åt svenska företag, men då har det handlat om Baltikum, Kina och Indien. Vitryssland har hittills inte varit aktuellt.

Men han skulle inte bli förvånad om svenska företag söker sig dit.

- Det är fortfarande relativt billigt i Baltikum, men samtidigt känns det som att Estland, Lettland och Litauen är för sent. Att blicka vidare österut kan därför vara nästa steg i utvecklingen.

 

Mer läsning

Annons