Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smygpremiär för unik film

/
  • Håkan Karlsson, Lia Boysen, Rolf Lassgård och John Olsson tog emot gästerna vid smygpremiär av Miraklet i Viskan på Biografteatern.

John Olsson såg sin första film på biografen i Kilafors. Nu har han kommit tillbaka, tillsammans med Rolf Lassgård och Lia Boysen, för att visa sin senaste film – Miraklet i Viskan.

Annons

John Olssons mamma brukade muta sin son. Om han först gick i söndagsskola så fick han sedan gå tvärs över gatan och gå på bio. Så han gick i söndagsskola. Och han gick på bio. Och han blev frälst – av film.

På lördagen var bygdens son – fotografen, regissören, manusförfattaren och filmproducenten – tillbaka i Kilafors. Omkring 200 personer var inbjudna till en smygpremiär av John Olssons senaste film, Miraklet i Viskan.

– Det är första gången jag visar en film här, i samma salong som jag såg min första film, säger han innan ridåerna dras isär och filmen startar.

Med sig hade John Olsson huvudrollsinnehavarna Rolf Lassgård och Lia Boysen. Och så klart Kilaforsbon Håkan Karlsson som har klippt filmen. De är överens om att det är en helt unik film.

– Allt som är med i den här filmen finns i verkligheten, på den här platsen. 95 procent av filmen har spelats in på samma ställe, säger Rolf Lassgård.

– Och det är samma person som har skrivit manuset som både står bakom kamera, som regisserar och producerar, säger Lia Boysen.

Allting började med att John Olsson var ute och rekade platser i Medelpad till dramaserien Möbelhandlarens dotter.

– Då hittade jag en fantastik plats och tänkte att här måste jag filma, berättar han.

När han hade stannat sin bil såg han två män i en båt ute på Ljungan som fiskade och som argumenterade hög. John Olsson funderade över vad de pratade om, åkte hem och skrev manuset till Miraklet i Viskan.

– Jag hade arbetat både med Rolf och med Lia och de är en del av ett gäng som jag ville ha kring mig när jag gjorde filmen, säger John Olsson.

De åkte tillsammans till Viskan, som orten heter, och satt i det stora gråa huset som John Olsson hade fastnat för och gick igenom manuset tillsammans.

Filmen handlar om Bjarne (Rolf Lassgård), Malin (Lia Boysen) och Malins pappa som bor på andra sidan om älven och som Bjarne aldrig kommit överens med.

Rolf Lassgård gillar att göra film utifrån relationer och svenskars reserverade sätt.

– Man tar inte problemen vid hornen utan de små sakerna får ligga och marineras. Det är egentligen struntsaker som i den här filmen får ödesstigna konsekvenser, säger han.

Den riktiga premiären av Miraklet i Viskan äger rum den 17 april. Och så småningom blir det fler filmpremiärer i Kilafors. Det lovar Håkan Karlsson.

– Om jag får som jag vill så blir det en amerikansk film. Jag jobbar med den nu och den ska vara klar i höst, säger han.

Mer läsning

Annons