Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sly och buskar följer med vårfloden

/
  • Sly och buskar flyter med strömmen ner till Varpen.
  • Emil Domanders vill i dagsläget inte åka båt på Varpen eftersom slyn som följer med högvattnet påverkar sjösäkerheten.

De senaste dagarnas högvatten i Ljusnan har gjort att sly och buskar från tidigare röjningar följer med strömmen ner till Varpen. Nu uppmanar Emil Domanders alla som vill ta en båttur att ta det extra försiktigt.

Annons

- Sly, buskar och träd kan påverka sjösäkerheten och även ställa till problem för båtmotorerna, säger Emil Domanders.

Det var under söndagen som Emil Domanders med familj tänkte ta en båttur på Varpen. När de kom ut från båthamnen möttes de av sly och träd som kom flytandes i Bollnäsströmmen. Familjen fick sakta köra slalom för att undvika en olycka.

- Det kändes inte säkert att åka båt när all sly fanns i vattnet. Vi puttrade försiktigt förbi Långnäs men det var lika där. Vi vände hemåt igen, det går inte att åka båt nu, säger Emil Domanders.

Fler människor i båthamnen har sett samma sak och många väljer med att vänta några dagar med hopp om att allt sly rinner undan.

På Bollnäs kommun arbetar limnolog Tommy Vestersund och han säger att riset inte är ett hinder för naturen, snarare tvärtom:

- Jag förstår att det blir svårt att fiska just nu. Men den här slyn är inget att ta bort, den ger näring till vattnet. Ljusnan är en reglerad älv och vattnet är sterilt. Vårfloden är då viktig för den tar med sig näring från land, det är en process som sätter fart på vattenlivets reproduktion.

Tommy Vestersund nämner att riset som sjunker bildar syren under vattnet. Där trivs bland andra abborren och de lägger gärna sin rom där, i skydd från predatorer.

Mer läsning

Annons