Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutade efter kränkning av elev

En elev på en skola i Bollnäs blev fysiskt kränkt av sin elevassistent. Nu har Skolinspektionen granskat ärendet.

Annons

I slutet av november förra året anmälde en vårdnadshavare en skola i Bollnäs kommun till Skolinspektionen. Det sedan en elev blivit fysiskt kränkt av en av skolans elevassistenter.

Läs mer: Tvingade elev ha dildo i munnen

Mycket i fallet är sekretessbelagt, men i utredningsmaterialet från Skolinspektionen går det att läsa att även skolan anser att eleven blivit kränkt. Skolan har sedan dess utrett händelsen, men exakt vad som hänt avslöjar inte dokumenten. Elevassistenten i fråga fick emellertid en skriftlig varning för det inträffade och jobbar i dagsläget inte kvar på skolan.

Läs även: Elev lade snara runt sin egen hals

Skolinspektionen bedömer mot bakgrund av detta att skolan har vidtagit skäliga åtgärder för att förhindra framtida kränkningar. Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen kommer även att utreda förutsättningarna för skadestånd avseende kränkande behandling.

Skolan klarar sig däremot inte undan kritik. I och med utredningen har Skolinspektionen funnit brister i skolans hantering av den drabbade elevens rätt till särskilt stöd. Därför beordras skolan att utarbeta ett åtgärdsprogram, följa upp och utvärdera de särskilda stödåtgärder som beslutats för eleven samt att säkerställa beslut om anpassad studiegång.

Läs också: Hon fick rätt mot sin skola – efter stöd från Skolinspektionen

Mer läsning

Annons