Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog ihjäl skadad älg med yxa

/

- Älgen var ju skadad och jag var tvungen att göra något.

Det berättar Danne Persson, Rengsjö, efter förra veckans dramatiska älgmöte.

Annons

Danne Persson kör timmerbil och just nu kör han virke från Körsåsen, norr om Rengsjö. Med sig i bilen har han också sin fyra månader gamla jämthundsvalp Viitas. Just den här dagen hade han dessutom med sig en kamrat när han skulle hämta ett timmerlass.

- Valpen brukar få springa omkring för sig själv under tiden jag lastar, säger Danne Persson.

När Danne satt i kranhytten och lastade virket noterade han att hunden sprang in bland träden men oroade sig inte för det, Viitas brukar alltid komma tillbaka lika fort som han springer i väg. Men strax därpå såg han också hur kamraten försökte påkalla Dannes uppmärksamhet.

- Han viftade och pekade mot skogen, berättar Danne. Men jag hade inte mycket kvar att lasta och tänkte göra klart innan jag klev ur hytten.

Fast när han såg hur kamraten började göra tecken för en älg öppnade han hyttdörren och så fort han gjorde det hörde han hur Viitas gav ståndskall en bit ut i skogen.

- Jag blev livrädd för hundens skull när jag hörde skallet, berättar Danne. Det kan man föreställa sig vad en uppretad älg kan göra med en så ung och oerfaren hund.

Han sprang genast ut i skogen i riktning mot skallet och efter ungefär 75 meter träffade han på Viitas där han hade ställt en fullvuxen älgko bland träden.

- Det var en rejält elak älgko och öronen låg slickade utmed halsen på henne, berättar Danne.

Precis när han kom fram till sin hund gjorde älgkon ett utfall mot dem. Hon reste sig på bakbenen ungefär som en stegrande häst och försökte sparka dem med frambenen. Det var också i samband med detta som Danne märkte att älgkon var skadad och inte kunde stödja på det ena frambenet.

Tack vare att älgen var skadad lyckades Danne Persson få tag i Viitas och undkomma älgens sparkande klövar. Han sprang tillbaka till timmerbilen med hunden och utrustade sig med en yxa han hade i bilen.

- Älgen var ju skadad och jag måste bespara den dess lidande, säger Danne.

Han sprang tillbaka ut i skogen och kom i kapp den haltande älgen cirka 70-80 meter längre bort. Det räckte med ett slag så var det färdigt.

Han gick tillbaka till timmerbilen och pustade ut innan han ringde till Körsåsens jaktlag som kom och tog reda på älgen.

- Pulsen var rätt hög vid det laget, säger Danne Persson som efteråt är mest glad att hans valp, Viitas klarade sig helskinnad från mötet med älgen.

- Det blir nog en rejäl älghund av honom, som gör ståndskall fast han inte är äldre än fyra månader.

Mer läsning

Annons