Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande vandring

/

En gång om året – när skolorna har höstlov – vaknar alla spöken i Kulturhuset i Bollnäs källare till liv. I en mörk korridor kan man ana mörka gestalter, höra okända ljud och känna närvaro av främmande väsen. Följ med på en spökvandring. Om du törs!

Annons

Förväntansfulla barn står i entrén till Bollnäs bibliotek och väntar på att få gå den traditionella spökvandringen i Kulturhusets källare. Några är utklädda, andra kommer som de är. Men de har något gemensamt – de vill bli lite lagom skrämda.

Kompisarna Wilma Ahr, Melinda Lust Blixt, Alma Selander och Neah Nyman från Björktjära fritids är redo:

– Vi kommer få höra en läskig historia. Men jag är inte rädd, säger Alma.

De andra instämmer. Det här ska bara bli roligt, försäkrar de.

Läs även: Ruskiga bakverk till Halloween

Vandringen startar i Peter Stormaresalen som är helt nedsläckt sånär som på två kandelabrar med tända ljus. Framme vid scenen sitter två utklädda gestalter, den ena är väldigt lik AnnaSara D Formgren och den andra Josefine Tysklind. Men man kan inte riktigt säkert veta. Barnen sätter sig till rätta på golvet för att höra sagor. En av gestalterna läser högt om den "elektriske pojken" Zander Nord som föddes i Arbrå för ungefär hundra år sedan. Publiken är blickstilla och lyssnar. När sagoberättaren läser om hur det knackar på väggar och fönster börjar det att banka ute i foajén, bakom barnens ryggar. Efter att den andra gestalten har läst en saga om Anna, som förflyttats till en helt ny tid, är det dags för spökvandringen.

Barnen tar varandra i handen och några håller sina föräldrar och fröknar i ett stadigt grepp. Systrarna Österberg, Junia, 6 år, och Cornelia, 9 år, har klätt ut sig till skrämmande häxor och tar mamma hårt i handen innan de går in i den mörka korridoren.

Bildextra: Läskig inspiration inför Halloween

Levande ljus leder besökarna framåt. Bakom höga växter anas mörka gestalter och märkliga ljud hörs bakom våra ryggar. Några barn skriker rakt ut, av skräckblandad förtjusning.

Men när vandringen är över vill ingen riktigt erkänna att de blev skrämda.

– Det var mest kul. Bara lite läskigt, intygar Sofia Nordström, 8 år.

– Det var inte alls läskigt, säger Lovisa Nordström, 11 år.

Systrarna bor i Upplands Väsby och tillbringar några dagar på höstlovet hemma hos farmor Gunbritt Åsgård.

– Det är roligt att de hittar på så bra aktiviteter. Vi var här häromdagen och pysslade på temat Minecraft, säger Gunbritt Åsgård.

Totalt genomfördes tre spökvandringar i Kulturhusets källare under onsdagen. Vem vet när spökena vaknar igen...?

Tips: Här är de tio bästa skräckfilmerna för Halloween

Mer läsning

Annons