Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande tur i skogsnatten

/

För femte året i rad går Sägensafarins popuära turer bland troll och vittror i Hälsinglands skogar.

– Vi gjorde det som en rolig grej först, nu har det fått ett eget liv, säger projektledaren Thomas Lothström.

Annons

En dryg handfull tappra hade samlats i det trolska ljuset vid grinden vid Knupbodarna utanför Kilafors under natten mot i fredags, för att gå på sägensafari. Premiärkvällens midnattstur gick genom skogsterräng med plankor över en myr och språngmarscher över backarna i mörkret.

Den något buttre men hjälpsamme guiden Sme-Pär fick uppdraget att ge sig ut i skogen med oss, upplysta endast av midnattsljuset genom grenarna och två lyktor.

Sägensafarin är ett slags infotainment där besökarna inte bara ska bli lite lagom skrämda. De lär sig dessutom en hel del om folktro och väsen.

Sägensafarin ordnas för femte året, under 13 kvällar vid Knupbodarna och två kvällar vid Loses i slutet av juli. Fyra turer går av stapeln på en kväll.

De första speldagarna har det varit överfullt, berättar projektledaren Thomas Lothström. Sägensafarin börjar bli omtalad och har haft besök både från andra håll i Hälsingland och av utländska turister, då Sme-Pär pratade medvetet dålig engelska istället för sitt breda hälsingemål.

Mer läsning

Annons