Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckblandad inledning på årets björnjakt

Årets björnjakt i Hälsingland inleddes våldsamt. Två personer har förts till sjukhus efter att ha blivit attackerade av en 270 kilo tung björn.

Annons

Läs även: "Jag hade näven i björnens käft"

Det var strax efter att årets jakt påbörjats, vid femtiden på fredagsmorgonen, som olyckan inträffade inom Östansjös viltvårdsområde – i trakterna kring Kilafors, Bollnäs kommun.

Enligt en av jaktlagets ansvariga, gjorde två jägare ett ryck mot ett område som de misstänkte var ett tillhåll för björn.

– Det tog inte många minuter innan de fick resning på en björn. Sedan blev det ett kort drev med hundarna innan de kunde skjuta björnen med två skott på en väg i närheten, säger han.

Efter skotten tog sig björnen ner i skogen och jägarna trodde att de hade fällt den. Men när de kom närmare ska björnen ha gjort ett utfall mot dem.

– Försteskyttens gevär ska då ha klickat och björnen hinner på honom och skadar honom i låret och ljumsken. Sedan hinner han även attackera andreskytten innan de fäller björnen för gott.

Jägaren som skadades i ljumsken ska enligt jaktlaget ha förts med ambulans till Gävle. Men det ska inte vara fara för liv uppger jaktlaget. Den andre jägaren togs till sjukhuset i Bollnäs för att se över sina skador.

– Speciellt vid björnjakt löper man risk för skador, det är ju en toppredator. Man måste vara beredd på riskerna och att det kan bli så här. Men båda jägarna är erfarna och en av dem har skjutit tre björnar tidigare.

Efter olyckan valde jaktlaget att avsluta för dagen. Nu kommer ansvariga för länsstyrelsen att kontrollera den fällda björnen och se till att allt rapporteras in korrekt.

– Det blev en skräckblandad inledning på årets jakt, säger en av jaktlagets medlemmar, som vill vara anonym på grund av den hätska debatten kring jaktfrågor.

Läs även: Länsstyrelsen: "Det är jättebeklagligt"

Följ björnjakten här: Så många björnar har fällts (uppdateras löpande).

Mer läsning

Annons