Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i Bollnäs dyrare än andra

Kostnaderna för barnomsorg och grundskola är betydligt högre i Bollnäs än i jämförbara kommuner. Det konstaterar kommunens revisorer i en granskning av kommunens ekonomi.

Annons

De politiskt valda revisorerna har granskat kommunens ekonomiska delårsrapport för årets första sju månader – och prognosen för resten av året – med hjälp av revisionsföretaget Pricewaterhouse Coopers.

Enligt revisorerna pekar prognosen mot ett underskott på 7 miljoner kronor i kommunens totala budget vid årets slut. Det är drygt 15 miljoner sämre än budgeterat. Och det är barn- och utbildningsnämnden som står för den största avvikelsen – minus 13,7 miljoner jämfört med sin budget.

Revisorerna konstaterar också att Bollnäs har betydligt högre kostnader inom barnomsorg och grundskola än jämförbara kommuner. Slutsatsen bygger på siffror från Statistiska Centralbyrån.

- Det verkar finnas något strukturfel i Bollnäs kommun – eller också är ambitionerna för höga, säger revisorernas ordförande Patrik Norinder. Men nämnden måste anpassa verksamheten till de ekonomiska ramarna. Och vi revisorer bedömer inte om ramarna är för snäva – det är politikernas sak att besluta om.

Mer läsning

Annons