Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skolmaten är bra i Bollnäs"

/
  • Markus Sundvall, Lars Lindblom och Alexander Käller tycker att maten oftast smakar bra och är variationsrik.

Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun, håller inte med om att skolmaten är dålig. Det mesta lagas från grunden, men varifrån råvarorna kommer kan hon inte påverka.

Samtidigt säger flera elever på Torsbergsgymnasiet att maten är en enda sörja.

Annons

Under tisdagen startade Fia Ingeroth från Rengsjö ett skolmatsuppror i Bollnäs. Hon utbildar sig till kock och är trött på den mat eleverna serveras. Halvfabrikat, lättprodukter och importerad, kallar hon den.

Droppen kom när hon under sin praktik fick servera barnen färdigskuren korv och färdigstekt fläsk från Tyskland.

Carina Englund är kostchef i Bollnäs kommun. Hon säger att både hon och personalen inte känner igen sig i kritiken:

- De flesta som håller på med mat på kommunalnivå vet att vi är helt styrda av lagen om offentlig upphandling (LOU). Den gäller inom EU och innebär att vi aldrig får skriva in att vi bara ska använda oss av svenska produkter. Beställer vi en falukorv, ska den vara sammansatt enligt de bestämmelser som finns för just den produkten. Men vi kan aldrig ställa krav på att råvarorna ska vara svenska.

Hon är heller inte beredd att köpa att det serveras mest halvfabrikat i kommunens skolverksamhet. Sedan två år tillbaka har kostenheten jobbat aktivt med att byta ut den färdiglagade maten så långt det går.

Men det är inte alla elever som delar hennes uppfattning om kvaliteten på skolmaten.

Flera av de elever vi pratar med på Torsbergsgymnasiet talar i termer som sörjor och oätlig mat.

- Maten är inte den bästa om man säger så, man måste typ krydda allt för att det ska smaka något. Ibland känns det som de lyckas förstöra maträtter som man egentligen tycker om, säger Elin Andersson.

Mer läsning

Annons