Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolläkare slutar i protest

/

Lennart Persson, skolläkare och verksamhetschef för kommunens skolhälsovård, har sagt upp sig och jobbar bara terminen ut i Bollnäs.

- Jag vill inte vara med och skrota något som är bra, säger han. Då vill jag hellre vara med och bygga upp något nytt.

Annons

Till hösten kommer Lennart Persson i stället att jobba som skolläkare i Ludvika kommun. Och detta trots att han egentligen tycker att situationen i Bollnäs är bra för tillfället. Men han är starkt kritisk mot hur Bollnäs kommun lägger pengar på andra projekt än skolan och när det gäller framtiden är han pessimistisk.

- I fjol pratade man om att ekonomin skulle vara överordnad verksamheten och till årets budget verkar man ha glömt bort verksamheten totalt, säger han.

Han tycker att pengarna läggs på fel saker.

- Skolpolitikerna har nog goda ambitioner, problemen finns högre upp i kommunpolitiken. Här går vi in i satsningar på bandyarenor och liknande projekt samtidigt som det läggs enorma sparkrav på skolan. Det tycker jag är fel, säger Lennart Persson.

- Det är en av anledningarna till att jag slutar och flyttar härifrån. Jag tror helt enkelt inte att anläggningen kommer att bära sig och när den väl står där kommer kommunen att vara tvungna att börja skjuta till pengar. Och jag vill i alla fall inte vara med och betala skatt för ett sådant projekt. Pengarna behövs till annat, till exempel skolan.

Kommunen skär ner skolbudgeten och det får till följd att skolorna tvingas dra ner på lärartätheten i verksamheten. En annan del av skolan det sparas på är elevhälsan.

Enligt Lennart Persson kommer det också att sparas in mer än vad som motiveras av att antalet elever minskar. Han är också kritisk till skolhälsans ledningsfunktion och den styrning man har att arbeta efter.

Och att situationen skulle bli bättre med friskolor är han skeptisk till.

- Det är ett feltänk att vi skulle få en kvalitetsskola genom att låta marknadskrafterna ta över skolan, säger han.

Mer läsning

Annons