Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchef vill flytta 7–9-elever till Bollnäs

/
  • Jonny Engström är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs kommun.

Skolchefen Jonny Engström föreslår en enda, central 7–9-skola i kommunen. Det skulle innebära att Kilafors- och Arbråelever får gå sjuan, åttan och nian i Bollnäs i framtiden.
- Jag sticker ut hakan nu, säger han.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden är på väg mot ett underskott på cirka tio miljoner kronor vid årets slut. Det visar den senaste prognosen, som presenterades för kommunstyrelsen på torsdagen.

- Skolan i Bollnäs kommun är bäst i länet, men brottas med ekonomiska problem, sade förvaltningschefen Jonny Engström under en diskussion om nämndens ekonomiska situation.

Det kommer att krävas politiskt mod och beslutskraft för att fatta de beslut som krävs, ansåg han – och nämnde "överkapaciteten" på lokaler, som är drygt 20 000 kvadratmeter:

- Vi behöver flytta pengar till elever, personal och verksamhet i stället – och se över skolor med för få elever. En central 7–9-skola skulle ge underlag för starka arbetslag och behöriga lärare.

En central 7–9-skola innebär i det här fallet inte bara den planerade sammanslagningen i Bollnäs, utan också en flytt av "högstadierna" från Arbrå och Kilafors.

- Ja, jag sticker ut hakan nu, bekräftar han efteråt.

Barn- och utbildningsnämnden ska diskutera besparingsförslag vid sitt sammanträde den 23 juni.

Mer läsning

Annons