Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola på loven ska förbättra Bollnäselevers resultat

För att råda bot på det stora antalet underkända elever inför kommunen nu undervisning på alla lov utom jullovet.

Annons

Endast 61 procent av de elever som gick ut årskurs 9 från de kommunala grundskolorna i Bollnäs förra året var behöriga att söka till gymnasiet.

Läs mer: Fyra av tio saknar gymnasiebehörighet

I många kommuner ges skolelever möjlighet att läsa upp sina betyg på sommarskola. Så har det varit i Bollnäs också, till och från. Fast då har det varit på de enskilda skolornas eget initiativ och det är flera år sedan senast. Inte ens barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) kan svara på när det senast bedrevs sommarundervisning i kommunen.

Men redan under vårens sportlov kan det återigen bli aktuellt med extraundervisning för frivilliga elever. Under tisdagseftermiddagen beslutade nämligen barn- och utbildningsnämnden att kommunen ska söka bidrag från staten för att bedriva undervisning under alla lov utom jullovet.

Läs mer: Åttornas betyg är bekymmersamma

– Det här är en extrainsats som vi känner att vi behöver, säger Kristoffer Lindberg.

Lovskolan kommer att erbjudas alla elever i årskurs 6-9 som riskerar att inte nå upp till betyget E, en grupp som växt till sig bland annat på grund av att den rådande flyktingsituationen lett till ett ökat antal elever som bara varit i Sverige en kort tid.

Den stora utmaningen för skolornas del blir att hitta personal till lovskolan. För att statligt bidrag ska beviljas får undervisningen endast bedrivas av legitimerade lärare och redan i dag har kommunen svårt att hitta tillräckligt många behöriga lärare till den ordinarie undervisningen.

Läs också: Lust & Lära vill ta emot nyanlända elever

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons