Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitig blues från Bollnäs

/
  • I höst spelar Black River Delta i Gävle, som startort för Europaturnén.

Skitigt och med inspiration från den amerikanska södern – så låter Black River Delta, ett band bestående av tre Bollnäskillar. Nyligen kom debutskivan men de är redan nästan klara med skiva nummer två.

Annons

Berätta om Black River delta!

– Bandet bildades 2014, men vi har spelat tillsammans i olika konstellationer många år. Idén till Black River Delta kom nog redan 2010 när Pontus Ohlsson flyttade till Malmö för att spela med Erik Nilsson som bodde där då, men 2014 kom Erik Jacobs på besök för att spela lite med oss för skojs skull och då föll bitarna på plats. Vi spelade in fyra låtar på två dagar och hittade mycket av vårt sound redan där. Vi ville göra något som kändes mer äkta och simplare än allt annat vi gjort. Att inte tänka så mycket, utan bara spela, har en stor del i hur vårt sound är idag. Dessutom bor Nilsson kvar i Malmö medan Jacobs och Pontus bor i Göteborg, så när vi ses för att skriva måste vi vara produktiva och hinner inte tjafsa om små detaljer. Det funkar väldigt bra!

Kan ni beskriva ert sound?

– Skitigt och härligt med mycket inspiration från amerikanska södern. Det blir ju någon korsning där eftersom vi är tre Bollnäs-pojkar som försöker låta som de amerikanska blueslegenderna, men det beskrivs allra bäst om man lyssnar på skivan.

Hur togs skivan emot?

– Över förväntan. Att spela skitig blues/rock är ju inte det mest kommersiella att göra men alla recensioner hittills har varit positiva, vi har fått skivbeställningar från nästan hela världen och radiostationer i allt från Italien till USA har börjat spela låtarna och de har använts i en del stora serier och filmer i Hollywood. Det känns fett!

Ni har turnerat nere i Tyskland och Schweiz, hur är publiken där, har ni en fanbase? Och hur ser det ut här hemma?

– När vi släppte Devil on the Loose gav vi oss ut på en release-turné som gick genom Sverige, Tyskland och Schweiz. Eftersom vi har skiv- och bokningsbolag i Tyskland har vi en del fans i Mellaneuropa tack vare publiciteten runt om oss där. Ärligt talat har vi aldrig riktigt satsat på Sverige. Det är långt mellan varje spelställe och här bor inte så mycket människor, så det är ett tufft land både om man ser till att spela live och att sälja skivor. Men eftersom vi bor i Sverige blir det naturligt att vi spelar mycket live här, så även om det inte är så många som känner till oss här nu märker vi ändå att intresset ökar för varje spelning.

Skiva nummer två på gång, trots att debuten släpptes för bara två månader sen? När kommer den nya? Hur skiljer sig den från den första?

Första skivan var klar ganska länge innan den släpptes. Den var klar efter sommaren 2015 ungefär, men då kom det in ett skivbolag i bilden.

Eftersom det tar lite tid att få ihop avtal, distribution och pressning av cd och vinyl bestämde vi att vänta med släppet till tidigt 2016 istället. Under tiden blev vi lite rastlösa och spelade in nästa skiva redan innan den första släppts. Den andra är inspelad i en riktig studio (anrika Tambourine Studios i Malmö), den första spelade vi in i en sommarstuga i Bollnäs så det blir ju lite skillnad. Dels slapp vi dra i spakarna själva och dels hade vi tillgång till lite mer instrument. Man kan alltså räkna med en och annan orgel på nästa skiva. Vi håller fortfarande på med den, i form av sång och lite instrument-pålägg, men vi siktar på att släppa den i början av 2017.

Vad har ni för ambitioner med bandet? Är det för att det är kul, eller tänker ni nå större?

Vi drömmer såklart om att kunna försörja oss på detta, men vi gör det ju för att det är så jäkla roligt. Klyschigt men sant.

Vad lyssnar ni själva på?

Mycket amerikansk musik. Framförallt blues, men mycket folk, rock och hiphop. Konkreta band/artister varierar ju alltid, men några som alltid återkommer är Black Keys, RL Burnside, BB King, Hendrix, Clapton, Wanton Bishops och Creedence med flera.

Läs också: Bollnäsbandet Black River Delta gör den andra augusti 2014 sin mest känslosamma spelning hittills.

Mer läsning

Annons