Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapande elever

/
  • Helena Modig är nöjd och stolt projektledare för Skapande skola.
  • Alva Persson från Granbergsskolan i Bollnäs, till höger, har gjort den här dekorationen. Lillasyster Linn tittar på.
  • - Elever har lagt ned ett otroligt arbete den senaste månaden. Här på Träslottet ser vi resultatet, sa kulturchef Gun Hedlund.
  • Längs entrén till Träslottet kunde besökare se färgglad elevkonst.

2 131 skolelever i Bollnäs kommun har varit med i Skapande skola. Under hela helgen visades deras arbeten upp på Träslottet i Arbrå.

Annons

Utställningen blev den stora finalen på projektet som pågått i en månad och som fått stöd av Statens kulturråd och länskultur Gävleborg.

- En fantastisk utställning har vuxit fram under den här månaden på Träslottet. Vi har ett stort kulturarv som förmedlas till kommunens skolelever, sa Gun Hedlund i invigningstalet.

Många besökte Träslottet, dock inte så många skolelever. Åsa Jinder, Jonas Otter och Lasse Feldtblad underhöll med musik och berättelser från en skolföreställning de medverkat i, som förstås heter Skapande skola.

Bollnäsbygdens spelmanslag uppträdde inomhus, kolbullegrillare eldade upp stämningen utomhus. Mia Eberson Skjefstad berättade också om hälsingegården Träslottets historia.

Många kända lokala hantverkare har varit med under september månad, när skolelever bussats till Träslottet för att göra utställningen.

Skapande skola-projektet är ett tvärkulturellt möte mellan musik, teater, berättarkonst, slöjd och hantverk och är det största som gjorts i Bollnäs kommun. Statens kulturråd har sponsrat med drygt 600 000 kronor.

- Det har känts bra att förmedla delar av bygdens fina kulturarv och jag tror att Skapande skola ökar förståelsen för allt det vackra som vi varje dag har runt om oss, säger Helena Modig, projektledare.

Helena Modig har förstått att Bollnäs kommuns satsning väckt intresse. En representant från Statens kulturråd har besökt Träslottet och skolmänniskor från andra hälsingekommuner har gjort studiebesök.

Mer läsning

Annons