Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska sätta Hälsingland på matkartan

/

I morgon kväll, tillkännages segraren i riksfinalen av Matverk 2013, vid Gastronomiskt Forum i Nyköping. Kocken och Växbokrögaren Pär Johansson står tillsammans med grönsaksodlaren Annika Sahlin för Hälsinglands bidrag i tävlingen.

Annons

- Vi ska sätta Hälsingland på matkartan, säger Pär Johansson när vi når honom via telefon på ett tåg mot Nyköping.

- Matverk är en praktisk manifestation, säger Mathias Dahlgren, hedersordförande i Gastronomiskt samtal, om tanken bakom tävlingen. Den ska dels få igång fler matsamtal och dessutom se till att nya kvalitetsbedömda produkter börjar synas på allt fler hyllor och bord.

Redan i november segrade Pär Johansson och Annika Sahlin i den lokala landskapstävlingen med en krämig sparrissoppa där råvarorna odlats och förädlats av Annika Sahlin och sedan tillagats av Pär Johansson. Nu har deras bidrag bedömts enligt flera kategorier som ätupplevelse, utseende, förpackning och potential att lyckas ute på marknaden.

- Alldeles oavsett hur det går i tävlingen innebär det här att jag och Annika startar ett gemensamt företag och att vi tänker lansera vår sparrissoppa på marknaden, säger Pär Johansson.

Redan under våren kommer produkten att börja dyka upp i handeln.

- Gissningsvis i maj-juni, säger Pär Johansson.

Först ska den säljas i Annikas egen gårdsbutik i Söderala och den matbutik som Pär Johansson planerar vid Växbo Krog.

- Vi börjar där och i ett antal butiker som tillhandahåller kvalitetsprodukter, säger Pär Johansson. Men tids nog ser jag inga hinder för att produkten ska kunna säljas även i vanliga Ica- och Coop-butiker.

Mer läsning

Annons