Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusvarsel för 45

/

Bollnäs sjukhus blöder med en miljon kronor i veckan. Mot den bakgrunden varslades 45 årsanställda på tisdagen om uppsägning.

Annons

- Det är självklart oerhört beklagligt. Men patientunderlaget sviktar och vi måste vidta åtgärder för att säkerställa den fortsatta driften, säger Peter Graf, chef för Aleris sjukvårdsverksamhet i Sverige.

Prognosen för de första åtta månaderna visar ett minus av 27 miljoner kronor, enligt Peter Graf. Siffrorna har successivt försämrats under 2012.

- Dessvärre överstiger kostnaderna för att driva Bollnäs sjukhus vida intäkterna, säger han.

Kalkylen för att driva sjukhuset grundades på en större patientvolym. Förhoppningar fanns också om att patienter från andra landsting skulle vårdas vid Bollnäs sjukhus.

Men efter åtta månader står det klart att det inte infriats.

- Vi har också fått lägre ersättning för ett antal medicinska diagnoser än vad vi räknat med, noterar Peter Graf.

Att Aleris går in i 2013 med lägre ersättningsnivå ser han som ytterligare ett bekymmer. Men någon kritik mot landstinget för att patientunderlaget blivit lägre än väntat riktades inte vid den pressträff som hölls på tisdagseftermiddagen.

- Vi för en daglig dialog med landstinget om hur vi uppfattar läget, säger Peter Graf.

Uppsägningarna i Bollnäs ska, enligt både Peter Graf och tillförordnade sjukhuschefen Elisabeth Winsjansen, kombineras med ett antal åtgärder på vårdsidan. Det handlar bland annat om att dra ned på den planerade operationsverksamheten från fem till fyra dagar i veckan. Avdelning 3 (med 22 vårdplatser) som vårdar opererade patienter stängs också under helgerna.

Antalet medicinska vårdplatser bedöms kunna minska genom att hjärtintensiven (HIA) flyttar ihop med strokevården till en gemensam avdelning. Vid den relativt nyinredda intensiven (IVA) blir det också två vårdplatser färre än idag.

- Vi driver också redan projekt för att bland annat optimera användningen av rum och personal vid sjukhuset. Samarbetet blir enklare när Aleris nu driver både sjukhuset och hälsocentralen, framhåller Elisabeth Winsjansen.

Några direkta minskningar av vårdutbudet handlar det inte om. Alla dagens verksamheter blir kvar, men i mer slimmad form.

Peter Graf betonar att han tror att de nya åtgärderna ska vara tillräckliga.

- Jag är också övertygad om att vi kan skapa en professionell organisation med hög patientsäkerhet trots de neddragningar som vi nu är tvungna att genomföra.

Aleris har idag 420 helårstjänster vid Bollnäs sjukhus, hälsocentralen inräknad. Avtalet för enbart driften av sjukhuset (med 81 vårdplatser) ligger på 320 miljoner kronor/år. Därutöver driver landstinget fortfarande bland annat röntgen och flera specialistmottagningar.

Mer läsning

Annons