Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöområdet på Bruket spärrades av

/

En ny grind och skyltar om privat område har den senaste tiden spärrat av det östra herrgårdsområdet i Kilafors. Men skyltningarna strider mot allemansrätten.

- Om det är så ska vi genast ta bort dem, säger Bitti Alvin Lehmann, som arrenderar herrgården tillsammans med maken Jörg.

Annons

De som brukar ta en promenad längs Bruksgatan mot hörnet vid Kaffebacken har mötts av den nya skyltningen. Förutom grinden med skylten om privat område så har även en förbudsskylt mot fordonstrafik satts upp.

Till det finns också en stolpe med skylten "Privat väg" längs vägen ned mot den gamla masugnsruinen och sjön.

Vid samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs blev det hela känt först på tisdagen.

- Det här känns inte okej. Allmänt sett gäller allemansrätten så länge man inte beträder en så kallad hemfridszon. Det enda som är acceptabelt är en avstängning för trafik med motorfordon, säger bygglovsingenjör Lars-Erik Westerberg.

Den aktuella marken – på fastigheten Kilarne 3:40 – ägs av fastighetsbolaget Bergviken AB. Bakom det står i sin tur ägaren Per Linell.

- Det var han som gav oss tillåtelse att sätta upp skyltarna, säger Bitti Alvin Lehmann.

Enligt henne är ett av motiven till åtgärderna att badplatsen nedanför herrgården inte längre ska vara öppen för allmänheten. Ett annat skäl är skadegörelse på bryggor.

- Vi vill försöka dra igång hotelldelen lite mer. Ska vi kunna marknadsföra helheten så behöver vi en egen badplats.

Men herrgården ligger inte på fastigheten Kilarne 3:40 utan den västra grannfastigheten med beteckningen Kilarne 3:29. Närmaste grannar på den östra sidan om markområdet är förre riksdagsledamoten Patrik Norinder (M) och hans fru Birgitta.

Promenadvägen från Bruksgatan ned mot sjön ligger mittemellan. Den leder också fram till den gamla masugnsruinen från 1800-talet, som renoverats med hjälp av offentliga medel.

- Det är naturligtvis i sig också ett skäl till att området ska vara tillgängligt, säger Lars-Erik Westerberg.

Han ser ett generellt problem i att värna allemansrätt och strandskydd.

Men Bitti Ahlvin Lehmann försäkrar att man inte haft för avsikt att skrämma bort folk i det nu aktuella fallet.

- Det är olyckligt om det tolkats så. Promenerande är välkomna hit och de har också möjlighet att nå området via herrgården, betonar hon.

- Jag ska själv omgående se till att skyltningen tas bort. Och grinden kommer även i fortsättningen att vara möjlig att öppna.

Per Linell befinner sig i Thailand och har inte kunnat nås för en kommentar.

Mer läsning

Annons