Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjaelsö vill kvitta markhyra

/
  • Under ombyggnaden av Lindexhuset, använder byggföretaget kommunal mark på Långgatan.

Sjaelsö Sverige AB – som bygger om Lindexhuset i centrala Bollnäs till en affärsgalleria – vill att kommunen avskriver alla hyreskrav för användningen av kommunal mark under byggtiden.

Enligt gällande taxa är avgiften 1 600 kronor i månaden.

Annons

Sjaelsös byggentreprenör Byggdialog AB använder 250 kvadratmeter gatumark längs fasaden mot Långgatan under ombyggnaden. Och företaget har fått information om att taxan för den typen av upplåtelse är 77 kronor per kvadratmeter och år – i det här fallet cirka 1 600 kronor i månaden.

Samtidigt har Sjaelsö gått med på att kommunen får använda företagets mark på närbelägna Brotorget (cirka 1 400 kvadratmeter) utan kostnad, fram till byggstart för den planerade gallerian där. Kommunen får också behålla eventuella inkomster från torgförsäljning.

Mot den bakgrunden vill företaget nu att kommunen avskriver alla hyreskrav för markupplåtelsen på Långgatan. Och den frågan ska nu tekniska nämnden ta ställning till.

- Nämnden har möjlighet att jämka avgifter, om det finns särskilda skäl, säger kommunens trafikingenjör Lars Hammar – som annars hanterar avgiftsfrågorna.

Samtidigt som ombyggnaden av Lindexhuset nu fortsätter, är det fortfarande oklart hur det blir med gallerian på Brotorget.

- Vi jobbar vidare som planerat, säger Sjaelsö Sverige AB:s vd Pero Popovski. Men marknaden har förändrats markant och det har blivit en förskjutning på allting.

Att Sjaelsö-koncernen i dagarna redovisat ett underskott på 285 miljoner danska kronor för första halvåret i år – och fått löfte om kapitaltillskott på drygt 500 miljoner från bankerna för att överleva – är inget Pero Popovski vill kommentera.

Han kan heller inte säga om det blir någon byggstart på Brotorget före nyår.

- Jag vet inte det idag.

Mer läsning

Annons