Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjaelsö slipper ta hela kostnaden?

Gatunivån utanför Lindexhuset i Bollnäs behöver sänkas för att anpassas till affärshusets nya entréer. Men det är inte säkert att fastighetsägaren Sjaelsö får stå för hela kostnaden.

På tjänstemannanivå har en överenskommelse föreslagits där Sjaelsö och kommunen delar på notan.

Annons

Sänkningen av gatan beräknas kosta mellan 150 000 och 200 000 kronor.
- Men det avgörande här är inte kostnaden i sig, utan principfrågan. Ska en kommun betala för något som förbättrar funktionen i en privatägd fastighet, frågar sig tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C).
Ärendet blir också extra tillspetsat av att kommunen redan gjort flera omstridda och ifrågasatta uppgörelser med Sjaelsö i samband med exploateringen vid Brotorget.
Frågan om sänkningen av gatunivån kom upp för diskussioner under sommaren.
I en intern e-post till gatuchef Ylva Jedebäck Lindberg berättar planeraren Göran Unger om att han diskuterat finansieringen av gatans sänkning med kommunchef Leopold Stoltz, näringslivschefen Peter Eriksson och kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).
Resultatet av dessa diskussioner är, enligt Ungers brev, att kommunen bör ta halva kostnaden utifrån att åtgärden vid fastigheten samtidigt innebär "en indirekt förbättring av centrumlivet och centrummiljön". Detta även om det också gynnar fastighetsägaren
Kenneth Nilshem reagerar nu över att tekniska nämnden och dess förvaltning inte kontaktades i ett tidigt skede.
- Ja, nu är vi där igen. Enskilda tjänstemän vid andra förvaltningar gör dealar som vi inte har någon kännedom om, säger han.
Frågan om gatusänkningen ska n

Mer läsning

Annons