Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shida Kinuka gillar att bli äldre

/

Hon gillar att bli äldre. Och hon gillar svamp och surströmming. Men rötterna finns i Afrika. Nu fyller Shida Kinuka 50 år.

Annons

– Det känns helt underbart att bli äldre. Man känner sig mer mogen och trygg. Och jag har ju faktiskt fyra barnbarn så det är inte så konstigt, säger Shida Kinuka.

Rötterna finns i byn Lemera i östra Kongo-Kinshasa, dåvarande Zaire. Pappa och storebror hade redan flyttat till Sverige 1967. Några år senare kom resten av familjen efter. Men femåriga Shida ville inte alls flytta.

– Nej, jag var rädd för flygplanen och det var så otäckt att bryta upp. Jag hade vuxit upp med mina mostrar och morfar och mormor och det var svårt att lämna dem. Speciellt en av mostrarna.

Men det var bara att följa med mamma och lillebror. Den 10 maj 1971 anlände de till Bollnäs.

– Mitt starkaste minne är när jag började förskolan. Och det här med språket, att man inte förstod. Men det gick ju fort över. För mina kompisar gav sig inte, de bara fortsatte prata tills jag förstod.

Shida minns en trygg och lycklig barndom. Att det skulle vara några problem att komma från ett annat land kände hon aldrig av.

– Nej, det var aldrig några problem. Det är väl de senaste 10-15 åren som jag någon gång känt av fientlighet men inte då.

När Shida var 17 år fick hon barn.

– Det var helt underbart. Jag var ju så ung och lyckligt omedveten om att det alls kunde vara några problem. Då var det nog värre när jag fick barn vid 25 och allt skulle vara så perfekt.

Hela sitt yrkesliv har Shida jobbat med människor. Det började i hemtjänsten och har fortsatt inom psykiatrin i olika former. Hon är utbildat undersköterska, skötare och socialpedagog. Hon har jobbat på Bollnäs psykiatri, Hedens omvårdnadscentrum, olika HVB-hem, boende för ensamkommande flyktingbarn med mera. Sedan 2011 jobbar hon med familjebehandling för ungdomar.

– Jag trivs jättebra. Man hoppas ju att man kan göra någon förändring, säger Shida.

Hon sitter också med i en spetskompetensgrupp inom länsstyrelsen som jobbar med hedersvåldsproblematik.

– Jag vet ju själv hur det kan vara att växa upp i en kultur och leva i en annan.

Samhällsintresserad har hon alltid varit. Hon har engagerat sig i Brottsofferjouren och Nattvandrarna. Men det var först 2009 hon tog steget att engagera sig politiskt. Det blev Socialdemokraterna.

– Det är jätteroligt. För roligt, för man tar på sig för mycket, säger Shida.

Det ledde till att hon härom veckan hoppade av sitt uppdrag i barn- och utbildningsnämnden. Men agendan är rätt full ändå. Hon sitter i kommunfullmäktige, i regionfullmäktige och i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon är vice ordförande i Hälsinglands utbildningsförbund och ordförande för S-kvinnorna i Bollnäs.

Man kan undra om hon får någon fritid över huvud taget. Men det får hon, påstår hon.

– Då umgås jag gärna med mina barnbarn och mina vänner. Sen plockar jag svamp på hösten. Det är så ljuvligt att gå i skogen då.

De afrikanska rötterna då? Jo, de finns där, menar Shida. Det kan vara ett stänk extra krydda i maten. Men hon har inte besökt Kongo sedan 1979.

– Byn finns ju inte kvar. Den är sönderbombad. Jag har bara en moster kvar i livet och några kusiner. Mina bröder och mina barn finns ju här i Sverige. Men naturligtvis skulle jag någon gång vilja komma tillbaka. Önskan finns kvar.

Mer läsning

Annons