Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segerstaelever bjöd på filmfestival

/
  • Sanna Edh, Robin Edh, Johannes Svedberg och Johnny Lindsström är några av de filmproducenter som på tisdagen visade sina filmer i biografen i Kilafors.
  • Laddade med dricka och popcorn är filmbesökarna Simon och Jenny tillsammans med mamma Mia Eismar.

På tisdagskvällen var det närmast fullsatt i biograflokalen i Kilafors. Då bjöd nämligen eleverna från Segersta skola på en stor filmfestival inför inbjudna föräldrar och anhöriga. Inte mindre än 26 filmer, som eleverna själva producerat, visades.

Annons

Under cirka två månader har samtliga elever i Segersta skola, F-6, jobbat med tema film. Och eleverna har haft helt fria händer att bestämma om vad filmerna skulle handla om. En del har jobbat individuellt med andra ha jobbat i par eller i grupp. Och det resulterade alltså i totalt 26 filmer.

Bakgrunden till det här är den IT-utbildning som samtliga pedagoger i Bollnäs kommun ska få under tre år. PIM-utbildning, som stor för praktisk IT och mediekompetens. Personalen i Segersta skola gick den här utbildningen under 2009.

- När vi kom tillbaka efter den utbildningen tyckte vi att vi skulle göra något med barnen inom det här området. Och då fick de jobba med ett filmtema, förklarar lärarna Karin Strömbäck och Karin Spännare..

Filmerna som eleverna producerat består av stilbilder till vilka barnen själva lagt till musik och egna berättarröster. Och kreativiteten har det inte varit något fel på. Det handlar om de mest skiftande ämnena. Om olika husdjur, vinterpromenader, årstiderna, om Sverige och om Hälsingland med vårt landskapsvapen, landskapsblomma och landskapsdjur. Filmerna är korta, från en till några minuter långa.

Ett par eleverna hade gjort en film om dinosaurier och fossiler. Och de konstaterade att det finns en hel del fossiler i Segersta skola. Ett konstaterande som mottogs med stor munterhet bland besökarna.

Mer läsning

Annons